Kategorier
Artister

Stig Hallén

Gav oss frasen "Höj mina öron" och fick omedelbart en plats i turnébussarnas Hall of fame.

Stig Hallén: The Entertainer [ Detalj från LP-omslag ]

Stig Olov Hallén är kanske mest känd för kommentaren "höj mina öron" i inspelningsstudion. Någon gång på 1970-talet producerade Little Gerhard en inspelning – eller mer troligt; en rad inspelningar – med stockholmaren Stig Hallén. Vissa av låtarna resulterade i albumet The Entertainer, men skivan presenterar inte allt som finns dokumenterat. Studioteknikern lät nämligen bandet rulla genom hela inspelningen. Därför kan vi idag ta del av kommentarer, falsksång, omtagningar, rapar och mycket annat från Stig Halléns "outgivna inspelningar".

Säg "höj mina öron" till vilken studiomusiker som helst och du möts säkert av ett leende. Halléntejperna har spridits under lång tid och är ett fenomen i svenskt musikliv.

Bandet rullar, Stig börjar sjunga:

Det finns detaljer från förr
som ingen människa glömmer
höj micken lite grann
lite, lite…
där finns det bara det du tyckte om

Little Gerhard lär ha fått banden graverade på vinyl som födelsedagspresent ett år. Men det är, som mycket kring legenden om Stig Hallén, ett obekräftat rykte.

Stig Hallén sjunger falskt, han är osäker på sin roll och sina låtar…

Det finns detaljer från förr
som ingen människa gömmer…
…glömmer

Efter några '” obekräftade '” singlar på sjuttiotalet, släppte alltså Stig Hallén 1977 albumet The EntertainerT-Bone Records (som senare blev eller köptes upp av legendariska SOS Records). Här finns låtar som Sexy Lady och Ave Maria (i discoversion!).

Tejperna har en speciell magi och lite av den varan finns faktiskt bevarad på skivan. Det lustiga är, att på den färdiga produkten är Stig en okej sångare – åtminstone på några av spåren.

Stig lär sedan ha levt ett undanskymt liv som dansbandsmusiker. Många är ryktena om hans person, till de mer bekräftade hör att han starkt ogillade att de aktuella inspelningarna spreds. En sak kan man säga med säkerhet: det är tråkigt att Hallén uppfattat sin underjordiska berömmelse så negativt, eftersom det gjorde en medelmåttig musiker till (rättmätig) kung.

Det finns inget nedvärderande i tejperna. Alla kan göra misstag – gudarna ska veta att detta händer i en studio. Visst, inspelningarna är komiska, men det krävs mer än så för att skapa en legend. Stig bräker och blottar sitt tillkortakommande… och man känner igen sig. Så väl, så väl.

Våren 2003 användes Stig Halléns Du somnar in i en kortfilm producerad av elever vid Beckmans reklamskola, en film som också visats på Dramaten. Är det början på en ny era för Stig Hallén?

Den 4 september 2004 fick vi följande glada meddelande från vår vän och välgörare Magnus "Bellybongo" Sandberg:

Stig Halléns singel Sköna dagar (Klicka för större bild)Stig Hallén-uppdatering! Jag köpte på loppis idag en Stig Hallén-singel på CUPOL! Från 1970. Sköna dagar / Blott för dig CS Cupol 269 med omslag! Han ser mycket prydlig ut. Här är den färdiga musiken efter de otroliga höj-mina-öron-inspelningarna av Sköna dagar. Den blev min för 25 kr (VG+).

En del människor har all tur 😉

Låtlista från Stig Halléns The Entertainer:

  • Den snurrande världen
  • Sexy lady låt oss dansa
  • Take my heart
  • Du somnar in
  • Ave Maria
  • Save the last dance for me
  • Här har du min hand
  • Can’t give you anything (but my love)
  • The last farewell
  • My way

Tack

Tack till Magnus Axelsson, Johan Johansson och Magnus Sandberg.

Av Magnus Nilsson

Av Magnus Nilsson

Magnus Nilsson, även känd under namnet Ny-Magnum, startade klubben Sunkit tillsammans med Burt von Bolton våren 1996.

4 svar på ”Stig Hallén”

Jag har ytterligare en uppdatering; han gick bort nyligen. Kan ni inte göra någon lustifikation över det?

Jäddra hipsterfjantar som sitter och gottar er åt ”vanliga” människors krossade drömmar. Det om något är sunkit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.