Don Curtis

Den vite indianen, den svenske Elvis, kungen av skrivna autografer…

Född som Curt Nordlander i Fredrika, Västerbotten. Ägnade ungdomen åt att tillskriva Lennart Hyland för att komma med i teveprogrammet Hylands hörna. Enligt Hylands utsago blev det omkring 70 brev, Curtis själv har medgett siffran 20. Till slut fick han ett litet genombrott genom att framföra Men of Dakota i nämnda program.

Don Curtis var i hela sitt liv i det närmaste besatt av de nordamerikanska indianerna och han ägnade somrarna åt att förestå turistattraktionen Indianlägret i Sälen.

Uppträdde som Elvis-imitatör på King Creole i Stockholm under 1980-talet.

Don Curtis hade ett intressant förhållande till marknadsföring, bl.a. sålde han sina skivor genom att knacka dörr (och signera skivorna, därav alla signerade exemplar) och gav ut en stödsingel inför OS 1984; "en del av intäkterna går till Sveriges olympier". Ganska enkelt att lova, eller hur?

Kuriosa: har tagit 1.93 i höjdhopp.

Don Curtis avled 2001.

Av Magnus Nilsson

12 comments

 1. dennis
  21 mars 2009 at 12:26

  han var min morfar fattar inte att han dog

 2. Maria Norman
  15 maj 2009 at 23:01

  Dennis, då måste ju vi vara släkt för Kurt var min kusin! Min pappa heter Kent Norman och är syster till Inga-Britt Nordlander som var Kurts mamma. Han var iaf en mycket speciell och unik person. jag tror vi träffades när Kurt fyllde 50 år och vi firade uppe i Sthlm..

 3. Karl Norman
  24 oktober 2010 at 19:09

  Spelade med Don Curtis i mitten av 60-talet. Då var han snäll och speciell och kanon i rocklåtar på livescen. Jag gillade inte hans indianmusik så mycket, men han var grym på covers. Bland de allra bästa.

 4. Staffan Olsson
  26 november 2010 at 23:53

  Curt kände jag sedan han var cirka 16 år. Vi tävlade båda för IF Castor i Östersund, han hoppade höjd och jag kastade spjut. Han var en mysig och fin kille, lugn och bra att umgås med. Visste ju inte då att han var musikaliskt begåvad. Sedan startade han sin indianska musikkarriär och jag kom någon gång i kontakt med hans bror, som sålde skivor genom att knacka dörr. Curt träffade jag aldrig mer men jag har honom i kärt minne och t.o.m. inspelad på någon film från någon resa i landet. Vi deltog tillsammans i skol-SM och i det som på 60-talet kallades för UP-finaler, Ungdomspropagandan.
  Frid över ditt minne, Curt.

 5. anders nilsson
  05 juni 2011 at 8:11

  När jag jobbade på Seven Eleven i korsningen Götgatan -Ölandsgatan
  i slutet på 80-talet så kom han in med sin stora väska med alla plattor
  jag köpte en hel del av han plus att han lanserade sin nya platta,comebacken så att säga med affischer som han satte upp där han skulle uppträda med sin show ,Curt var en väldigt trevlig,trygg norlänning i en jävligt hård och tufft Stockholm framförallt i hans bransch och som alla skriver hade han en underbar röst i klass med the King!Jamma på där in himlen!

 6. Kent Norman
  02 december 2011 at 14:29

  Hej

  Såg att min dotter Maria Norman kommenterat.

  Jag själv är bror till han mamma, morbror alltså.
  Kurts pappa Arne Nordlander var vägmästare och flyttade runt en hel del.
  Varje sommarlov kom familjen till uppväxtplatsen Sandslån. Har många minnen med Kurt från tidigt 50 tal till hans för tidiga bortgång 2001, bara 57 år gammal.
  Kurt skulle haft en manager som styrde lite vad gäller hans musikaliska karriär, men Kurt hade alltid egna ideer som han ville förverkliga.
  Han levde i alla fall på sin musik, den hårda vägen till sin död. Hur många skulle klara detta idag utan uppbackning.
  Var med på begravningen i Sälen 2001, det blev mer som en happening.

  ”Vi syns i de sälla jaktmarkerna Kurt”

 7. Martina
  31 december 2013 at 18:57

  Jag hittade mina gamla Don Curtis-cdskivor idag i en gammal låda, och så många minnen dök upp. Jag träffade Curt många ggr i Rättvik under mina barndoms somrar på 90-talet. Det visade sig sig också att min pappa och hans syskon varit klass/skolkamrater med honom i Fredrika (de växte upp i Tallsjö). Nu sitter jag här och gråter…efter att ha lyssnat på Don Curtis musik igen, väcker så många minnen. Och nu i vuxen ålder får musiken dessutom en helt annan mening. Även min lilla systerdotter är hänförd. Helt otroligt fina låtar, en otroligt fin person, som tyvärr gick bort alldeles för tidigt. Vila i frid<3

 8. Ola
  06 september 2016 at 15:20

  Någon här som kan hjälpa mig få tag i hans album Hurt ? Har letat många år efter den då jag tycker han sjöng Elvis bättre än Elvis själv ! Vila i frid Curt

 9. Bo Lundström
  09 september 2016 at 19:11

  Curt låg många gånger på golvet i mitt och Stellan G. rum på internat skolan i Vännes, han och mina kompisar spelade ihop i ett band som kallades Four Leaves Clover, jag skötte ljudet.
  Dom vann dansbands tävlan i Umeå över mer kända band, damerna i jurin grät när han sjöng
  Elvis ”only you”.

 10. Jim Bridger
  28 november 2016 at 0:55

  Curt uppträdde många gånger tillsammans med Wild-West klubben ”Peacemakers” där jag själv var med under två säsonger och skulle efter varje ställe åter till Sälen och sitt Indianläger medan klubben fortsatte till andra Wild-West festivaler. Vet ej riktigt var jag kan köpa CD-skivor med honom och vore trevligt med sådana minnen.

 11. Bia
  29 april 2018 at 14:45

  Curt var min biologiska halvbror, som jag inte är uppvuxen med. Han hade inga biologiska barn.

 12. Lennart löf
  23 februari 2019 at 15:13

  Hej lelle här ,bodde i Skogås på 60 talet(storvretsvägen) och var kompis med Tomas Vars mamma polade med Don Curtis ,han hade byggt en indian by ( mindre sådan ) i gamla delen av Skogås en liten bit från järnvägen.han såg nästan ut som en indian långt svart hår .var en snäll kille ,

Leave A Comment

Please be polite. We appreciate that. Your email address will not be published and required fields are marked

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.