Kategorier
Artister

Yma Sumac

Självklart den största legenden inom exotica. Mytomspunnen över alla bredder.

Yma SumacYma Sumac föddes den 10 september 1927 i Ichocan, Peru som Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo. Sumac debuterade i radio i Lima, Perus huvudstad, 1941. Den karismatiska sångerskan nådde snabbt ryktbarhet för sin exotiska musik och sin fantastiska röst, med ett omfång på fyra oktaver.

Hennes debutskiva, tiotummaren Voice of the Xtabay (1950) på Capitol Records, blev ingen omedelbar hit men nådde sakta fram till en stor publik. Hon kom att få ett stort internationellt genombrott och turnerade i både USA och Europa. Under 1950-talet hårdlanserades hon av Capitol.

Men populariteten tog slut i slutet av 1950-talet och hon drog sig tillbaks från musiken så tidigt som i början av 1960-talet. På London-etiketten utkom dock 1971 den psykedeliskt rockiga Miracles, en solklar favorit bland många Sumac-favoriter, men den skulle bli hennes sista studioalbum.

Yma Sumac gav spridda konserter i mitten av 1970-talet och 1987, men i övrigt var det ganska tyst kring henne. Hon dog i Los Angeles den 1 november 2008. Mot slutet av sin levnad fick hon åter uppleva rättmätig uppmärksamhet av fans världen över.

Tidig karriär

Yma Sumac påstods först vara ättling i rakt nedstigande led till en inkahövding, men andra rykten menade att hon egentligen var en vanlig amerikansk hemmafru… med namnet Amy Camus (artistnamnet baklänges). Eftersom Yma själv var förtegen om sin person, så florerade påhittade – mer eller mindre fantastiska – myter kring henne.

Yma Sumacs skivor från 1950-talet finns återutgivna på CD. Köp CD med Yma Sumac.

Läs mer på den officiella webbplatsen om Yma Sumac.

Av Magnus Nilsson

Av Magnus Nilsson

Magnus Nilsson, även känd under namnet Ny-Magnum, startade klubben Sunkit tillsammans med Burt von Bolton våren 1996.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.