Kategorier
Artister

Willy Björkmans måndag, tisdag räcker hela vecka 48

Han skrev Måndag, tisdag och låten hamnade som baksida på världens mest bortglömda singel. Trots att Willy Björkman spelat med många stora namn är han mest känd som profilen Bygglovs-Willy. Hög tid att utropa Willy Björkmans vecka!

Redan när vi startade klubben Sunkit för i skrivande stund nästan 22 år sedan, så plockade vi upp charmiga Måndag, tisdag med Tommy Ferms i den stående repertoaren. Sedan dess har den hängt med som ett givet örhänge för vår publik. Inte minst därför att den också hamnade på vårt och Så funkar dets samlingsalbum Kvart i 2-dansen (V2 2003).

Två versioner av Måndag, tisdag

När jag ställde samman låtlistan för Kvart i 2-dansen tänkte jag inte så mycket på vem som skrivit Måndag, tisdag. Willy Björkman. Det var inte förrän långt senare, då jag stötte på en annan singel med (nästan) samma titel. Med artisten Willy Björkman.

Tommy Ferms singel Måndag, tisdag gavs ut 1979. Redan 1974 släppte upphovsmannen en singel på etiketten Intersound med samma låt – som baksida. Vårt exemplar saknar bildomslag och det är okänt om det alls finns något sådant. Överhuvudtaget verkar spåren efter denna utgåva vara minimala.

Willy Björkman – mer än bara Bygglov

Däremot har Willy Björkman låtit höra tala om sig. För Willy Björkman är högst densamme som blivit känd genom programmet Bygglov. Och senare Let’s Dance. Och väl idag får kallas både folkkär och teveprofil.

Willy Björkman är född 4 augusti 1946 i Stockholm, uppvuxen i Aspudden och bosatt i Bandhagen. Redan i sin ungdom var han aktiv som musiker i olika sammanhang och har spelat på skivor med bland andra Alf Robertson. Han medverkar också på Don Curtis legendariska singel Men of Dakota.

Från scen till bygge och tillbaks igen

Under 1970-talet spelade Willy i åtminstone bandet Paradise, som bland annat uppträdde i Kungsträdgården i Stockholm. (Tack till Chris Hilli för uppgiften och för att vi får låna bilden på Willy till den här artikeln. Fotot är taget 1970.) Ett bandnamn som också förekommer i sammanhanget är Greyhounds. Men musiken verkar sedan 1980-talet ha varit en bisyssla och Willy började arbeta som ”fixare” och byggde dekor och annat för bland annat teveproduktioner (kombinationen scenpersonlighet och allt-i-allo verkar ju ha stegat ut vägen till Bygglov-serien).

Sedan det tevemässiga genombrottet har Willy Björkman åter varit aktiv som uppträdande artist och förra året släppte han också albumet Mot nya mål (Pama Records 2017).

En singel med många namn

Men åter till Måndag, tisdag och den första utgåvan av låten. Ibland är man lite slarvig när man närstuderar skivetiketter. Framsidan heter Fredagskväll i folkparken – också skriven av Willy Björkman – men baksidan har faktiskt hela tre titlar. Eller egentligen fyra, om man räknar ihop alla som en enda titel.

  1. Ja de e’ måndag tisdag…
  2. (Stångkorv gula ärtor pyttipanna)
  3. (Vecka 48)
  4. Ja de e’ måndag tisdag… (Stångkorv gula ärtor pyttipanna) (Vecka 48)

Vecka 48 är Willy Björkmans vecka

Och vad är det egentligen med vecka 48? Bob hund skildrar dess avslutande helg i klassiska Helgen v. 48 på albumet Jag rear ut min själ! Allt skall bort!!! (Silence Records 1998).

Får vi se en ny tradition i den svenska almanackan? ”Nu avrundar vi Willy Björkmans vecka och går in i Bob hunds helg.”

Låt det ske.

Foto

Fotot på Willy Björkman är taget av Chris Hilli och används med benäget tillstånd. Följ Chris Hilli på Instagram. (Bilden är beskuren.)

Länkar

Av Magnus Nilsson

Magnus Nilsson, även känd under namnet Ny-Magnum, startade klubben Sunkit tillsammans med Burt von Bolton våren 1996.

5 svar på ”Willy Björkmans måndag, tisdag räcker hela vecka 48”

Bilden på Willy är tagen 1970 i Kungsan när gruppen han spelade i (Paradise) var förband till GSOE. (Greatest Show On Earth)

Vill minnas att Willy Björkman även fungerade som sidekick/ständig gäst i någon av Robert Aschbergs alla talkshows (på tidigt nittiotal kanske) och där titulerades som ”Bangkok Björkman” av Aschberg (av någon anledning).

Tack för intressant information, Stefan! Hittar omedelbart videodokumentation:

https://youtu.be/okI6gPmaKx4

Inte oväntat dyker Åke Eriksson – ingenting är oväntat när det gäller Dr Åke – upp i bakom trummorna. Vi får fråga honom hur detta kom till.

Willy själv visar ju också (i mitt tycke) prov på att han har en pipa som håller för att stå på scen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.