Julskivorna du inte visste fanns i Sveriges Radios uppesittarkväll

Vad hittar man bland lutfisk, cowboys och Hawaiitomtar? Jo, två discjockeyer från Sunkit. Dan före dopparedan hör du Anna-Lena Lodenius, Fredrik af Trampe och julskivorna du inte visste fanns i Sveriges Radio.

Sedan många år är det tradition att Anna-Lena Lodenius och Fredrik af Trampe plockar fram sina digra lager av julskivor och gästar klubben Sunkit. En nyare tradition är att de också pratar om detta ämne – och spelar skivor förstås – i något av radions program kring jul. I år inleds Sveriges Radios uppesittarkväll med temat Julskivorna du inte visste fanns med just Anna-Lena Lodenius och Fredrik af Trampe.

Public service på mycket hög nivå!

Ratta in rätt frekvens mellan 17:00 och 19:00 ikväll, den 23 december 2017. Eller lyssna genom valfri uppkopplad pryl från – tror vi – denna sida: P4 Specialprogram – Julmusiken du inte visste fanns.

Vilka är Anna-Lena Lodenius och Fredrik af Trampe?

Anna-Lena Lodenius är journalist och författare. Hon är aktuell med boken Vi måste förbereda oss på död (Atlas). Fredrik af Trampe är bland annat journalist och researcher, ständigt inaktuell i Kalle Linds podcast Snedtänkt. Han har dessutom gjort en skiva i eget namn, albumet Tysta slag.

Foto: Magnus Nilsson

The Ukulele Orchestra of Great Britain – i mars spelar de i Stockholm

När The Ukulele Orchestra of Great Britain återvänder till Stockholm väntar sånger, visslingar, berättelser och humor. Och ukulele.

Du som uppskattar kombinationen musikalisk finess, humor och ukulele bör överväga att besöka Scalateatern den 5 eller 6 mars. Då kommer nämligen The Ukulele Orchestra of Great Britain åter till Stockholm för två spelningar.

Ja, bor du inte i Stockholm har du också möjligheten att uppleva bandet. Den 4 mars spelar de på Uppsala Konsert & Kongress och den 7 mars på Lorensbergsteatern i Göteborg.

The Ukulele Orchestra of Great Britain bildades redan 1985. Som man kan ana av namnet, så står både instrumentet ukulele och klassisk brittisk underfundig humor i fokus. Orkestern vrider och vänder på kända låtar och förväntningar. Theme from Shaft, Silver Machine och Anarchy in the UK finns med på den breda repertoaren.

Ukulele är kanske inte det instrument som står högst i rang, men The Ukulele Orchestra of Great Britain lever inte enbart på den komiska effekten av att spela till exempel Wagner på fyrsträngat. Bandet gör mycket mer av sina framträdanden.

Läs mer om dem på The Ukulele Orchestra of Great Britains webbplats.

Foto: Kirill Semkow 2013

Indiska Microsoft fyller på samlingen med företagslåtar

Företagslåtar är ett globalt och långvarigt fenomen, där företag marknadsför sig med musik. Inte sällan är det personalen som sjunger, för att ge en känsla av autencitet.

Microsofts globala supportcenter i Indien står – enligt egen utsago – som ett lag, en röst. Här är det en för alla, alla för en som gäller. Och det är ju ett ganska klassiskt tema i genren corporate anthems, en kusin till product music; reklamskivor. Här handlar det om låtar som spelas in av ett företag för att berätta om företaget, företagets produkter eller företagets personal.

Ibland kan det röra sig om att man gör en egen låt för att peppa personalen. Var detta bidrag från Microsoft India Global Technical Support Centre landar är väl lite osäkert. Syftet är i alla fall att rekrytera personal till företaget.

Den här genren är full av exempel på ganska mediokra bidrag. Väldigt sällan är det riktigt dåligt, eftersom företagen har någon nivå på vad man släpper ifrån sig (inte alltid). Omgivningen brukar vara proffsig; man lägger säkert ut inspelningsuppdraget på en producent med studio osv. Men det som brukar vara kännetecknet är det banala; oftast är stämningen så mysig, gemensam och glad att det inte finns kvar utrymme för något som har med konst att göra.

Lite charmigt är det. Och vi lägger ytterligare ett exempel på corporate anthems till samlingarna.

Läs också: Corporate bullshit – företag som sjunger och spelar