Leif Andersson – nu vet vi vem mannen bakom Kind mot kind är

Är du nyfiken på vem Leif Andersson egentligen är? Mannen bakom Sveriges kanske märkligaste skiva, där Leif… ljudar fram örhängena Fly Me To The Moon och Cheek To Cheek. På sitt eget sätt. Nu kommer dokumentären som avslöjar sanningen bakom Leif Andersson.

Nu behöver vi inte undra längre. Stefan Sundbergs uppföljare till radiodokumentären om Sveriges märkligaste skiva är redan här. Programmet om Leif Andersson sänds tablålagt den 21 maj 2016 klockan 23:07, men redan idag kan man höra programmet på Sveriges Radios webbplats: Mannen bakom Sveriges märkligaste skiva.

Mycket av mannen, myten, legenden Leif Andersson har Stefan Sundberg skildrat i sin första dokumentär – Historien om Sveriges märkligaste skiva – som sändes första gången påsken 2015. Men i det programmet lyckas Stefan aldrig hitta föremålet själv, Leif Andersson. Det närmaste är en sannolik person, men den mannen nekar till all kännedom om skivan.

Men det visar sig att Leif Andersson inte ville mörka sin bakgrund. Samlarvurmen under årens lopp och uppmärksamheten efter den första dokumentären har gått Leif Andersson förbi. Inte minst därför att han idag heter Leif Källberg.

Det var tidningen Presspunkten i Karlskrona som hittade Leif. Eller hittade och hittade. ”Våran Kjell”, som redaktörerna säger, medverkar regelbundet i tidningen.

Att strålkastarljuset efter mer än 40 år riktas mot Leif – som 1974 siktade på att bli schlagersångare – är inget annat än sensationellt. En fantastisk upplevelse för oss som är intresserade av udda populärmusik.

Skivan pressades i 50 exemplar och hela upplagan ställde Leif ut i soprummet.

Foto: Ola Warringer (foto och montage), Sveriges Radio

Snart vet vi vem Leif Andersson är – mannen bakom Kind mot kind

Snart är ett mysterium av enorma proportioner klarlagt. Mannen bakom Sveriges kanske märkligaste skiva, Leif Andersson, är funnen. Den 21 maj sänder Stefan Sundberg en uppföljning till sin uppmärksammade radiodokumentär.

Den är en av svensk populärmusiks mest åtrådda kultskivor, Leif Anderssons mystiska mästerverk Med andra ord (med b-sidan Kind mot kind). Singeln kom 1974 och är – minst sagt – märklig. Utan ackompanjemang framför Leif Andersson en mycket egen sånginsats till – det kan verkligen vara svårt att höra – örhängena Fly Me To The Moon och Cheek To Cheek.

Det här handlar om en inspelning som faktiskt trotsar all beskrivning. Att Leif Andersson artikulerar svagt är en grov underdrift och singel är lätt en av de främsta ikonerna inom svensk sunkadelica.

Stefan Sundberg. Foto: Stina Gullander, Sveriges Radio
Stefan Sundberg. Foto: Stina Gullander, Sveriges Radio.

Kring påsken 2015 sände radiojournalisten Stefan Sundberg en dokumentär om sin jakt på sanningen bakom singeln. Programmet Historien om Sveriges märkligaste skiva är precis så där välgjort och grundligt genomfört som man önskar. Stefan lyckas hitta både skivbolagsfolket som spelade in skivan och – sannolikt, känns det som – Leif Andersson själv. Men den eventuelle huvudpersonen nekar all kännedom.

Och där tar historien slut, tänker man.

Men icke! Nu har Stefan Sundberg hittat den person som spelade in och gav ut singeln. Den riktige Leif Andersson. Och Leif har talat ut om hur det gick till och vad som hände sedan. Vi på Sunkit vet inte om det är samme Leif Andersson som kontaktades i första dokumentären, men en sak är säker – vi kommer att bänka oss framför radioapparaterna den 21 maj 2016.

Uppdatering: Programmet finns redan publicerat på Sveriges Radios webbplats – Mannen bakom Sveriges märkligaste skiva.

 

Harpo – Sveriges mest underskattade artist fyller 65 år

Han är känd för ett par hits från 1970-talet, men Jan Harpo Svensson är värd ett bättre öde än att ses som ett one hit wonder. Idag fyller han 65 år.

Jan Harpo Svensson stegade 1972 in hos Stikkan AnderssonPolar och fick enligt sägen skivkontrakt efter ett par minuter. Kort därefter hade han också kontrakt med Mickie MostRAK. Och även om dubbla signaturer irriterade branschens kungar, så ger det en fingervisning om vilken karismatisk begåvning Harpo var i sin tid.

Harpo gjorde en serie album under 1970-talet som bjöd på en varierad och fantasifull kompott av glamrock, schlager och rena popexperiment.

Med låten Honolulu fick Harpo 1973 sitt stora genombrott och Moviestar från 1975 (med Annifrid Lyngstad och Lena Ericsson på kör) är en milstolpe i svensk popmusik. Om du tycker att dessa – och andra av Harpos kändare låtar – är uttjatade (och vissa av dem rätt mediokra) så finns det absolut guldkorn att hitta på skivorna genom hela 1970-talet.

Under sin storhetstid var Harpo lite av en blandning mellan David Bowie och Robert Broberg, en fräck och begåvad popartist med en humor som inte ryggade för att gå över till det knasiga.

I det här klippet från tysk TV kan man undra om den somriga accenten i ryggsäcken inte markeras lite för mycket? En cynisk rådgivare hade kanske sagt blankt nej, men sett i backspegeln så ger det onekligen karaktär och egensinne till framförandet.

Jan Harpo Svensson är fortfarande en uppskattad artist i Tyskland. Och idag fyller han 65 år. Vi säger grattis till en av Sveriges mest underskattade artister.

Länkar

Historien om Leif Andersson och Sveriges kanske märkligaste skiva

Hur kom det sig att Leif Andersson gav ut en singel? Den som hört Kind mot kind i Leifs tappning kan inte annat än känna sig förbryllad. Nu har radioreportern Stefan Sundberg gjort en dokumentär om sin jakt på sanningen bakom SEP 9 7400.

Vi river av hela pressmeddelandet från Sveriges Radio:

Stefan Sundberg. Foto: Stina Gullander, Sveriges Radio
Stefan Sundberg. Foto: Stina Gullander, Sveriges Radio.

På påskafton sänder P4 Dokumentär berättelsen om Leif Anderssons förbryllande singel som kallats allt ifrån fruktansvärd till nyskapande och avantgardistisk. Ryktena om hur skivan skapades har varit många och Stefan Sundberg har sökt efter sanningen bakom denna unika utgivning.

– Det finns något genuint och äkta i Leifs inspelning som gör att singeln känns som något annat än en ren ploj och jag hade inte fattat hur otroligt många beundrare Leif har. Mycket ny fakta har kommit upp till ytan om denna inspelning sedan jag började jobba med programmet vilket känns fantastiskt, säger Stefan Sundberg.

Leif spelade inte in fler singlar och försvann sedan lika snabbt som han dykt upp. Men vem var han och hur hamnade han egentligen i en skivstudio?

– Vi var bara helt chockade – vad gör människan för någonting? Skall det låta så här? Är detta musik? säger Björn Börlin som var tekniker under inspelningen av låtarna som framfördes helt a cappella med en sångteknik och röst som inte liknar något annat.

En av dem som hyllar Leif Andersson är musikkonnässören Stefan Dimle som är en av de få som äger ett fysiskt exemplar av den extremt sällsynta skivan.

– Han har öppnat dörrar musikaliskt som ingen annan på hela jorden har gjort. Jag lyssnar på musik från världens alla hörn och det här är det mest unika jag hört, säger Stefan Dimle.

Genialisk eller olyssningsbar? En sak är dock säker; Leif Anderssons singel lämnar ingen oberörd.

Sändningstid

P4 Dokumentär – 4 april kl. 23.07 i P4, samt i efterhand och direktsänt på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Sensationell radiodokumentär lockar fram sanningen bakom fenomenet Lena Junoff

Vad är myt och vad är verklighet i historien om Lena Junoff? Det reder ut sig i radiodokumentären Primadonnan från Hisingen som har premiär den 16 mars. Men innan dimmorna skingras blir förvirringen först än större. Missa inte denna upplevelse.

På 1960-talet hängde hon med Hep Stars, i början av 70-talet sjöng hon med Duke Ellington och senare blev hon ”Bordellmammas dotter” i Johnny Bodes regi. Men därefter slocknade strålkastarljuset för Lena Junoff. Hon – eller människor i hennes närhet – hade bränt bro efter bro till artistkarriären.

Häromåret, när Johnny Bodes hundraårsjubileum skulle firas, klev hon åter fram i rampljuset och framförde låtar från undergroundklassikern Bordellmammas dotter i Göteborg. Det blev startskottet till en mycket märklig radiodokumentär, som den 16 mars 2014 premiärsänds i Sveriges Radio P1.

Journalisterna bakom dokumentären, Bo Sjökvist och Bengt Löfgren, beger sig i programmet hem till Lena för att intervjua henne som en del av arbetet med en film om Johnny Bode. Men Lena pratar hellre om annat. Om sig själv. Om alla kändisar hon träffat och arbetat med. I början är Bo och Bengt inte ens säkra på att det är Lena Junoff de träffar.

Av intervjun som ska handla om Johnny Bode blir det inget. Istället ska de provfilma ett teveprogram där Lena lagar mat med kändisar. Kort sagt – det är rena rama cirkusen.

Det skulle vara enkelt att avfärda Lena Junoff som en bitter mytoman. Men under programmets gång lyckas programmakarna komma Lena in på livet. Och bakom alla historier och vilda infall visar sig en person med självinsikt och som lyssnare kommer man närmare en sannare bild. En sannare bild som inte nödvändigtvis är mindre storslagen.

Sunkit har fått ta del av dokumentären i en råklippt version och vi törs lova en sak: är du det minsta intresserad av svensk sunkadelisk kulturhistoria så vill du inte missa Primadonnan från Hisingen. Programmet sänds följande tider:

  • Söndag den 16 mars kl. 15:03
  • Lördag den 22 mars kl. 23:07
  • Måndag den 31 mars kl. 00:02

Uppdatering: Länk till programmets sida på Sveriges Radios webbplats.

Foto: Bengt Löfgren.

Anders Nilback är tillbaks

Skaparen bakom två hårt åtrådda demos är inte längre hemlig. Anders Nilback hittade oss. Och nu är Anders Nilback tillbaks på allvar.

Anders Nilback, bosatt och verksam i Göteborg, föddes 1965 i Landskrona. Som åttaåring började Anders i gosskör och på högstadiet togs de första gitarrlektionerna. Kort efter skrevs de första låtarna. Dessa var på svenska och ofta med kärleken i fokus, samt med en viss sakral underton. Den första demon hette Opus Ett (1986). Producent och arrangör var Göran Andersson. Senare utvecklades visorna och med hjälp av bland andra Wilfredo Stephenson (tidigare bland andra Aston Reymers Rivaler och Hot Salsa), så influerades vissa låtar med latinska rytmer och nyanser. Andra demon fick namnet Gott Gung (1993/94).

Anders låtar har spelats på lokalradio och de mest populära är: Under ditt paraply, Sommarcaféet samt En sensommardag.

Anders har jobbat som vikarierande musiklärare, försäljningschef, marknadschef (bland annat för Frölunda Indians) samt VD på reklambyrå. Via egna företaget, Nilback Marketing har Anders även agerat konsulterande marknadschef hos Nya Fröken Sverige samt arbetat med marknadsföring och lansering av Glenn Strömberg Collection.

Numera jobbar Anders som marknadschef, med övergripande ansvar för all försäljning, på Fria.

Visionen om att skapa en tredje demo lever. Låtarna är delvis klara och denna gång kommer allt att samlas på en CD. Om (”när”) den blir av kommer vissa alster att släppas först på Sunkit.com – med andra ord: Världspremiär! Även en svensk jullåt, Julens yra, finns det en ambition att spela in och de första kontakterna med en studio har upprättats.

Stort tack till Anders Nilback, som ställt information, musik och bilder till förfogande.

Lyssna på Anders Nilback

En Sensommardag (mp3-format, 2mb)
Från Anders Nilbacks kommande demo. Publiceras här med benäget tillstånd av Anders Nilback. Alla rättigheter reserverade.

Hej , hå, Indians! (mp3-format, 8mb)
Denna låt skrev Anders inför en konferens då han jobbade på Frölunda Hockey Club säsongen 2007-2008. Melodin är en version som hämtat inspiration från en låt som Anders skrev under tidigt 1980-tal, som en hyllning till sin konfirmation, Hej tjena jag är Jesus. Just denna ”gamla synd” har blivit något av en undergroundklassiker och finns bland annat upplagd på Youtube:

[youtube id=”j-3DxT6z0kE”]