Johnny Bode

Johnny Bode Delgada

Tragisk, men aldrig tråkig. Schlagerkompositören, fifflaren och porrmusikanten Johnny Bode levde livet som i en bisarr operett.

Johnny Bode: En herre i frack (CD-omslag)Johnny Bode (1912-1983) var en svensk musiker, kompositör, författare och notorisk bedragare. Johnny Bodes levnadsöde hör till det mest otroliga i svensk musikhistoria, och hans saga är initierat skildrad i den redan klassiska biografin Herre i frack (Carlsson 1991) av Ingmar Norlén och Bengt Nyquist samt i Ingmar Norléns uppföljare Jakten På Johnny Bode – Skandalernas Man (Carlsson 2003). Den senare får nog ses som den definitiva biografin över Johnny Bode.

Johnny Bode är hos många känd – eller ökänd – som kompositören, och delvis sångaren, bakom porrskivorna i serien Bordellmammas visor. Men även om Bodes äventyrliga liv som pornograf, sol-och-vårare, kleptoman, operettbaron, suput och tusen andra möjliga titlar är fascinerande… så finns det all anledning att minnas honom också som schlagerkompositör. Johnny Bode hade begåvats med midashänder, han skrev oförglömliga melodier och lättrallade texter som ett rinnande vatten.

Om inte boken Herre i frack kommit till, så är det troligt att Johnny Bode

idag skulle vara i det närmaste bortglömd. Men legenden lever vidare och Johnny Bode når stadigt alltfler lyssnare.

Den 15 juli 2007 fick vi ett intressant brev från Lennart Håman i Stockholm:

Jag arbetade i Malmö som köksmästare på restaurang Oskar på Södergatan. En måndagskväll smiter jag in på Kramerkällare för att ta en öl och en bit mat. Det var helt tomt sånär som på en äldre herre som satt i hörnan. Göteborgare som man är, satte jag mig vid bordet jämte. Vi blev strax på förtrolig fot med varandra allt eftersom ölen kom in. Jag sa mitt namn och han sa sitt, “Bode Johnny”. Jag sa spontant “jasså, det är du som är bordellpappan” – jag trodde han skulle kvävas av skratt. Efter att ha lugnat ned sig ett tag fortsatte vi att tala om ditten och datten. Kvällen blev sen, han skulle till Lund; jag tror att han bodde där.
Jag berättade episoden för Gert Palmcrantz. Han plockade då fram ur sin stora skivsamling Bordellmammans visor som han brände ett ex av till mig.
Bode berättade många häpnadsväckande episoder ur sitt liv för mig och jag är tacksam för att jag fick möta honom. Han är en mycket underskattad artist, tycker jag.

Länkar

2 comments

 1. Martin Q
  24 april 2009 at 23:10

  Bode har dessutom gjort något så ovanligt som en uppföljare som utklassar originalet. Bordellmammas dotter rymmer flera riktiga hits, och hade det inte varit för den skabrösa texten hade både Bakifrån och Atombomben varit sånger på alla svenskars läppar. Hade de å andra sidan varit mindre skabrösa hade jag aldrig blivit så till den grad odödliga. “Vår kuk är en atombomb, fittan vår vulkan.”
  Midashänder, det är så sant som det är sagt.

 2. Lennart Håman
  07 september 2009 at 13:11

  Roligt att Jonny Bode får en fanclub. Det är han faktiskt värd, tycker jag. Jag kommer att ansluta mig till den.

Leave A Comment

Please be polite. We appreciate that. Your email address will not be published and required fields are marked

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.