William Clauson firar 80 år

Vi gratulerar den legendariske svensk-amerikansk-mexikanske artisten William Clauson till sina 80 levnadsår. Under 2010 framträder han åter på flera håll i Sverige.

Den svenskamerikanske artisten William Clauson fyller i skrivande stund 80 år. Under dagen har han firat sin födelsedag med ett framträdande på Solnadals värdshus, bland annat tillsammans med Emilio Bobadilla från Clausons legendariska kompband Los Guaramex.

Under veckan som kommer finns det möjlighet att uppleva William Clauson på Solnadals värdshus på nytt, både den 6 och 9 maj 2010. Dessutom spelar han lite här och var i Sverige under sommaren – och hela juli framträder William på nöjesparken High Chaparral i Småland. Följ turnéplanen på William Clausons webbplats för aktuell information.

Det har blivit en ordentlig skjuts i intresset för William Clauson på de senaste åren. Inte så konstigt, med tanke på att det tidigare i princip inte fanns någon som helst information att tillgå om honom. När Sunkit började skriva om vad vi visste – eller gissade – för runt tio år sedan, så var vi nästan ensamma i världen (läs: På internet) om att överhuvudtaget nämna honom. Vilket fick den lite lustiga följden att amerikanska fans stakade sig igenom vår svenska text, och skapade egna myter därpå.

Sedan hörde luleåbon Mats Johansson av sig och kompletterade Sunkits biografi över William Clauson högst väsentligt. En dag hörde Williams son, Patrick Clauson, av sig och meddelade att pappa skulle uppträda i Sverige igen. Vi stämde träff för en intervju vid Solnadals värdshus, och gjorde en enkel intervju. Tyvärr har vi inte hunnit göra något av materialet, men den dagen kommer. Jag citerar min egen notis om mötet:

Mer då? Ja, William Clauson är oväntat lång, skulle tippa på straxt under 185 cm. Han röker cigarr. Han har snirklig mustasch och bär stor cowboyhatt. Très cool. Är det månne William Clauson som Thore Callmars Orkester sjunger om i klassikern Mustaschen?

Under förra året släpptes två cd med William Clauson , William Clausons bästa 1954-1975 och Evert Taube-favoriter (båda utgivna av Svensk Musik Kultur och distribuerade av Naxos). Till den första, en bra introduktion till artisten William Clauson, användes smickrande nog vår text till konvolutet.

William Clauson är uppvuxen i USA, men hade en av sina storhetstider i föräldrarnas hemland Sverige under 1960-talet. När han flyttade härifrån blev det i det närmaste helt tyst om fenomenet William Clauson. Som nämnts så gick det inte att få reda på om han var vid liv eller inte. Men hela tiden hade han bott i Tijuana i sitt älskade Mexico, och man kan väl konstatera att risken att hamna i ”medial radioskugga” var betydligt större innan internet slog igenom på det sätt som skett de senaste åren.

Sunkit var först med att skriva om William på nätet, och även om det är en ringa insats, så tror jag personligen att det har haft stor betydelse för det faktum att William Clauson åter står på svenska scener.

Stort grattis på 80-årsdagen, William Clauson!

Text och foto: Magnus Nilsson

Länkar

Tornionjokilaakson Leena

Vem är hon, Tornedalens Leena, som så varmt besjunger Tornedalens Travolta?

Vi har spelat en låt på klubben med den intressanta titeln Tornedalens Travolta. Vi har ingen annan information än att det rör sig om en artist som kallar (eller kallat) sig Tornionjokilaakson Leena och att låten tydligen gavs ut på kassett 1996.

Troligen heter hon egentligen Leena Rundgren, och hon ska ha bott i Pajala vid tiden.

Kan du hjälpa oss? Vem är Tornionjokilaakson Leena?

Av Magnus Nilsson

Källor

William Clauson uppträder i Sverige i sommar

Den levande legenden William Clauson är åter i Sverige. Under försommaren har han gästat Solnadals värdshus (faktiskt också ikväll, den 1 juni) och under hela juli kan du se och höra William på High Chaparral.

Dessutom kommer det att släppas en samlingsskiva med ett tvärsnitt av William Clausons omfattande katalog av inspelningar. Det är Williams son, Patrick Clauson, som står för urvalet och vi på Sunkit är med på ett hörn, som medförfattare till texten på skivomslaget.

Vi återkommer om det.

Kalle Tavla var ingen tavla

En teatral blandning av Carl Anton och Jarl Kulle. Dessutom konstnär. Och trubadur. Jösses vilken kombo!

Kalle Tavla var verksam som konstnär och under 1960-talet även som grammofonartist. Han gav ut ett antal singlar och en LP-skiva, alla med gräddan av arrangörer och musiker (som Åke Sandin) – men med största sannolikhet på egen bekostnad (öh… precis som Åke Sandin).

Tavla pratsjunger på skivorna i en stil som för tankarna både till samtida storheter inom visa (han ville säkert framstå som en Carl Anton, Olle Adolphson eller Evert Taube) och en teatral elegant som Jarl Kulle. Resultatet är lika delar fascinerande och förskräckligt. Uppblåst och avspänt på samma gång.

Kalle Tavla verkar ha levt på sitt måleri, men som grammofonartist hade han av allt att döma inga framgångar. Och trots att hans skivor helt klart faller inom ramen för begreppet sunkadelica (eller incredibly strange music, med svenska mått mätt), så är det få som talar om honom idag.

Det är hög tid att lämna plats för Kalle Tavla, med andra ord. Hedra denne egensinnige man och lyssna på hans negligerade produktion!

Kalle Tavla hette för övrigt Karl Gerhard Larsson i folkbokföringen. Han avled i januari 2004 efter en hjärtattack.

Kalle Tavlas diskografi

Vi försöker sätta samman en diskografi med Kalle Tavlas samtliga skivor.

Singlar, EP
Luleälven / Om bara någon lyssnar / Älskar dej / Kom lilla guldfisk Joker, December 1961
Höstens sång / Å, lilla kanin / Lilla bi, lilla ros / Som havet Swe Disc, Okänt år SWEP 109
Du var natt, du var dag (Kalle Tavla) / Gå ej förbi (Kalle Tavla). Med Oswald Löpares orkester. Swe Disc, Okänt år SWES 1067
En sommarvals / Drömmen om dig GP-Production 1968 GPS 1016
Solvej-solvej / Sov nu barnet GP-Production, 1968 GPS 1017
Bibbelimick (Kalle Tavla), 1.49 / En sommarkväll Kalle Tavla), 2.20. Med Lars Samuelsons orkester. GP-Production, 1969 GPS 1018
LP
Modellen GP-Production, 1968 GPLP 07

Av Magnus Nilsson och Henrik Martinell

Tack

Tack till Peter Holmlund, Jan-Erik Nilsson och Owe Midner.

Länkar

Bengt Erlandsson på Mosebacke

Bengt Erlandsson och Cecilia Bergqvist (foto: Marie-Therese Karlberg)
Bengt Erlandsson och Cecilia Bergqvist (foto: Marie-Therese Karlberg)

Bengt Erlandsson är aktuell med föreställningen Än du då? på Mosebacke i Stockholm. Utöver att han alltid är aktuell.

Du som frekventerar klubbkvällarna med Sunkit på Bröderna Olssons är säkert bekant med låten Jag blev så trött. Upphovsman är mångsysslaren Bengt Erlandsson.

Vi vill gärna tipsa om att Bengt under februari 2009 uppträder tillsammans med Cecilia BergqvistMosebacke etablissement i Stockholm. Föreställningen heter Än du då? och beskrivs som ”en humoristisk och musikalisk teatershow om att finna den rätta, kärlek och manligt – kvinnligt”.

Spelas i Cornelisrummet den 1/2, 8/2, 5/2 och 16/2. Läs mer på Mosebackes webbplats.

Vi får se om det blir läge att återkomma med vittnesbörd från detta evenemang. Vore kul att se Bengt i levande livet…

Av Magnus Nilsson

Relaterade länkar
> Läs mer om Bengt Erlandsson på Sunkit.com
> Bengt Erlandssons webbplats
> Bengt Erlandsson på Myspace

Cecilia Bruce – ett udda inslag hos Hyland blev historisk med Ta tablett

Cecilia Bruce var läraren som slog igenom i Hylands Hörna och som vi minns för den udda låten Ta en tablett.
Cecilia Bruce slog igenom i Hylands Hörna 1962, exakt tio år efter att Snoddas – från samma Ljusnans dalgång – fick sitt genombrott i detta programs föregångare, Karusellen.

Cecilia Bruce är född den 6 februari 1935 och är mantalskriven i Järvsö, en förpliktande ort för en sångerska. Uppskattad trubadös på ålderdomshem och föreningsmöten i hemtrakten under 1970-talet – tillsammans med modern, Thorborg Thyselius, som läste egna dikter. Förslösade sedemera sin talang som uppskattad högstadielärare.

Mest känd för låten Ta en tablett, utgiven på skivan En visa om Ljusnan (Klavicord KLS 1028). En given klassiker i Sunkits repertoar, allt sedan klubben startade.

I augusti 2004 hittade Sunkit-vännen Måns P Månsson en för oss okänd EP med Cecilia Bruce. Han beskriver den så här: ”Inte riktigt som Ta en tablett, men några helt grymma texter! Extremt lågmälda låtar med lite gitarrplonk och sång. Galna texter här och var.” En lustig detalj är att Cecilia Bruce lanseras – med stora bokstäver högst upp på omslaget – som ”TV-fyndet”. Skivan är utgiven på Decca och har nummer EP SDE 7237. Låtarna på denna EP är:

  1. Gräs ska växa
  2. Kommer du till mig?
  3. Jag vill inte gifta mig
  4. Björn från Örnsköldsvik

Tack

Tack till Roland Säfström, Orvar Säfström, Jocke Boberg och Måns P Månsson!