Don’t Stop The Music – Pop from the Åland Islands 1965-1971

Ett fullmatat dubbelalbum med åländsk pop från 1960-talet, som dessutom lyckas rama in och ge en bakgrund till fenomenet Sixten Jansson.

Beställ skivan Don’t Stop The Music – Pop from the Åland islands 1965-1971 från Sunkits affär

Ambitionen med detta dubbelalbum har varit att sätta samman en komplett samling med den tidigaste åländska popen, och producenten Patrik Dahlblom har lyckats över förväntan – här finns faktiskt alla utgivna popskivor från de åländska öarna under 1960-talet! Inte allt är bra, naturligtvis, men det är ett unikt dokument, och de utförliga texterna ger en mycket bra bild över epoken. För vänner av sunkadelisk musik ger skivan, utöver några svajiga spår med övriga artister, en bakgrund till fenomenet Sixten Jansson.

Sixten Janssons klassiska kultsingel Don’t Stop The Music ges här för första gången ut på nytt , och har också fått ge namn till samlingen. Omslaget pryds dessutom av en bild på den store åländske popprofilen Tage Styrström, mannen som fick Sixten att ge sig in på musikens bana!

Tage Styrström är rikligt representerad på de båda skivorna, han förekommer i flera band. Omslagsbilden har också en egen historia; den surmulna minen speglar Tages känsla inför risken att skattmasen ska ta Ålands fyrs turnébuss , och därmed sätta spiken i kistan för bandets karriär.

Men hur kommer det sig att Don’t Stop The Music är med i detta sammanhang? Skivan gavs ju ut 1980. Producenten Patrik Dahlblom har svaret:

Den sista låten på CD 1 är kan betraktas som ett bonusspår men hör ändå hemma. Sixten Janssons enda singel Don’t Stop The Music från 1980 är udda på flera sätt. Sixten uppträdde på ungdomslokaler på Åland på 60-talet och sjöng Don’t Stop The Music inför publik redan 1967. Mannen som uppmuntrade Sixten, och till och med gjorde en del enkla demoinspelningar med honom, var Tage Styrström. Det var först vid vokalisttävlingen på Solbacka 1980 som Radio Åland spelade in Sixten. Han vann inte tävlingen men fick en kassett som han kopierade och postade till skivbolag i Stockholm. EMI erbjöd honom ett singelkontrakt och mastrade singeln från demokassetten. Det blev bara en pressning på tusen exemplar, men med tiden har singeln fått ett kultrykte i Sverige och singlar i gott skick är värda hundratals kronor.

Så här skrev Dan Backman i Svenska Dagbladet om skivan:

Vare sig Bo Malmsten & The Anacondas eller Tage Styrström & The Five lyckades nå utanför den åländska skärgården när det begav sig på 60-talet. Här är de i alla fall samlade på en lika välgjord som underhållande dubbel-cd med underbart sunkiga höjdpunkter i Ålands Fyrs blockflöjtspsykedelia med Hendrixgitarr och Sixtens desperata falsksång i Don’t stop the music.

Diverse artister
Don’t Stop The Music , Pop from the Åland islands 1965-1971
2 CD, ca 140 min. Riverside 2008

Beställ skivan Don’t Stop The Music – Pop from the Åland islands 1965-1971 från Sunkits affär

Låtar på skivan

 1. Bo Malmsten & The Anacondas: It’s Really Rain In My Heart
 2. Bo Malmsten & The Anacondas: I’m Sorry For Hurting You
 3. Hitch Hikers: Sweety
 4. Hitch Hikers: Meditation
 5. Hitch Hikers: In The Rain
 6. Hitch Hikers: Sandwich Man
 7. Stockdoves: Sommarminnen
 8. Stockdoves: Ålandsballad
 9. Stockdoves: Min Övärld
 10. Stockdoves: Mej Lurar Du Inte
 11. Stockdoves: Det Finns Ingen Väg Tillbaka
 12. Stockdoves: Brevet Hem
 13. Stockdoves: Drömmar
 14. Dan Eriksson: Strange Meeting
 15. Dan Eriksson: Aldrig Någonsin Försent
 16. Tage Styrström & The Five: Det Var Så Länge Sen
 17. Tage Styrström & The Five: Jag Kommer Hem
 18. Tage Styrström: Kom Till Mig
 19. Tage Styrström: Vänliga Aftonvind
 20. Ålands fyr: Minns Du?
 21. Ålands fyr: Barndomshemmet
 22. Dan Eriksson: På 1800-talet
 23. Dan Eriksson: Fröken Solsken
 24. Dan Eriksson: Tänk En Sån Värld
 25. Sixten: Don’t Stop The Music
 26. The Anacondas: Forbidden Fruit
 27. The Anacondas: You Were On My Mind
 28. The Anacondas: Please Don’t Go
 29. The Anacondas: Puppy
 30. The Anacondas: I’m So Lonesome I Could Cry
 31. The Anacondas: I Ain’t Got You
 32. The Anacondas: Unchained Melody
 33. The Anacondas: Take Me For What I’m Worth
 34. The Anacondas: Can’t You See That She’s Mine
 35. The Anacondas: When A Man Loves A Woman
 36. The Anacondas: Very Last Day
 37. The Anacondas: Take It Or Leave It
 38. The Anacondas: Lovey Dovey
 39. The Anacondas: Call My Name
 40. The Anacondas: House Of The Rising Sun
 41. Stockdoves: På En Månskenspromenad
 42. Stockdoves: Nånting Fånigt
 43. Stockdoves: When I’m Sixty Four
 44. Stockdoves: För Mig Är Det Inte Lätt Att Glömma
 45. Stockdoves: Kvällens Sista Dans
 46. Dan Eriksson: Minns Du
 47. Dan Eriksson: Gröna Små Äpplen
 48. Ålands fyr: Got A Funny Feeling
 49. Ålands fyr: Smile A Little Smile For Me
 50. Ålands fyr: Lempeä Tuulonen
 51. Ålands fyr: Etkö Muista

Min vän med Sixten Jansson

”Pop-Sixten” Jansson är tillbaks med sin legendariska stämma.

Obs! Skivan Min vän med Sixten Jansson är slutsåld. Du hittar andra skivor i Sunkits affär. Bland annat Sixten Janssons album Gröt i kaffepannan.

Sixten Janssons efterlängtade återkomst till musiken, 22 år efter singeln Don’t Stop The Music / Sjung hej allihopa (som ”Pop-Sixten” vann en åländsk popbandstävling med). Här får vi njuta av åtta spår med Sixten Janssons egen text och musik.

Sixten sjunger som vi är vana vid. För kompet svarar jazzkombon T-time samt dansbandet Sunrize. De klassiska singelspåren finns här i nyinspelade versioner.

Skivan är slutsåld hos Sunkit.com.

Sixten Jansson
Min vän
CD, ca 30 min. Aktiv Musik 2002

Obs! Skivan Min vän med Sixten Jansson är slutsåld. Du hittar andra skivor i Sunkits affär. Bland annat Sixten Janssons album Gröt i kaffepannan.

Låtar på skivan

 1. Min vän 3.22
 2. Komplexer 3.20
 3. Okej Okej 2.08
 4. Vi dansade vid havet 3.51
 5. Min kärlek 4.13
 6. Boggie för fulla muggar 2.31
 7. Don’t Stop the Music 1.32
 8. Sjung hej allihopa 2.14
 9. Mariehamns blues 6.22

Gröt i kaffepannan med Sixten Jansson

Sixten Janssons andra album i eget namn. Mycket humor, en hel del allvar och den klassiska sångstilen förenad.

Beställ skivan Gröt i kaffepannan med Sixten Jansson från Sunkits affär

Sixten Jansson, eller ”Pop-Sixten” som hans landsmän på Åland kallar honom, har alltsedan skivdebuten med Don’t Stop the Music 1980 varit en kultperson. Men det är först på denna sida millenieskiftet som han fått en rättmätig uppmärksamhet – och också börjat ge ut skivor på allvar. 2002 kom albumet Min vän. Nu kommer uppföljaren Gröt i kaffepannan.

Sixten Janssons andra album tar vid där det första slutade, i bluesbaserad rock, egensinniga texter och svajig sång. Visst kan man ifrågasätta Sixtens sångteknik, men på något sätt fäster sig både låtarna och sångsättet. Det är svårt att värja sig för Pop-Sixten!

”I mitten av sjuttiotalet uppmanades jag att putsa bort vissa grötrim … På den här plattan har jag gjort tvärt om. Jag har lagt till ännu fler grötrim – inte minst i låten Gröt i kaffepannan, ett av mina paradnummer hemma på Åland.”

Liksom på Min vän är spellängden omkring 30 minuter. Dessa album får anses oumbärlig för den som uppskattar incredibly strange music. Provlyssna på låtarna på Sixtens MySpace-sida!

Sunkit är ensamma om att föra denna skiva i Sverige.

Sixten Jansson
Koka gröt i kaffepannan
CD, ca 30 min. Aktiv Musik 2007

Beställ skivan Gröt i kaffepannan med Sixten Jansson från Sunkits affär

Låtar på skivan

 1. Gröt i kaffepannan (Vackra Anna)
 2. Sue Balloo
 3. What You’ve Done To Me
 4. Kongolaisen blues
 5. Hopplös blues
 6. En dag skall din sorg gå över
 7. Amazing Grace / The House of the Rising Sun

Sixten Jansson

Vår man i Mariehamn. Ordet legend är bara en lätt bris i jämförelse med Sixten "Pop-Sixten" Jansson själv.

Sixten Jansson: Don't Stop the Music [ Singelomslag ] En av populärmusikens stora gåtor är den åländske konstnären Sixten Jansson. En singel, pressad i en liten upplaga, är det främsta minnesmärket från detta mystiska geni. B-sidans Sjung hej, allihopa borde vara ett givet allsångsnummer på varje tillställning med ambitionen att vara fest. Varför EMI 1980 gav ut det hela är ett oförklarat under. Skivan rapporteras gå för upp till en tusenlapp på välsorterade samlaraffärer, så hittar du den för några hundra gör du ett fynd!

Efter närmare 20 års tystnad är Sixten Jansson åter aktiv inom musik. Den legendariska singeln är fortfarande lika svår att få tag på, men låtarna finns i nya inspelningar på albumet Min vän Sixten (2002).

Singelns a-sida Don’t stop the music spelades in vid en vokalisttävling på ungdomslokalen Solbacka, därav applåderna, och Sixten kompades av det lokala dansbandet Yester. B-sidan är inspelad på pub Bastun i Mariehamn några hundra meter från Vikingfärjornas kajplats. Kompbandet var Husmus, ett gäng unga jazzmusiker.

Det är bekräftat att Lars Demians album från 2002 hämtat sin titel, Sjung hej allihopa, från Sixten Jansson. Däremot är det inte bekant om Robyns album från samma år, Don’t stop the music, hämtat inspiration från samma håll. Någon som vet?

Sixten Jansson är idag 60 fyllda och bosatt i Mariehamn på Åland, där han är känd under namnet "Pop-Sixten".

En av våra stammisar, "Micke Blodet", letade för några år sedan efter Sixten Jansson på Åland , innan sanningen om Sagan Sixten uppdagades , och fick napp på två personer. Här är ett klipp från vår korrespondens i april 2000:

Apropå Sixten så har jag fått tag i rätt telefonnummer nu i alla fall, men han har ännu inte svarat. Jag ringde till den andre Sixten och han kände väl till Pop-Sixten, det var ofta folk som ringde fel…!! Han ska tydligen vara någon sorts konstnär av det mer spektakulära slaget…!! Spännande fortsättning följer…

Fancluben Sixtens vänner

I januari 2004 fick vi ett roligt brev från Doriz Zsiga, som berättade om att hon och flera vänner sedan länge haft en Sixten Jansson-fanclub och att vi verkat utan att veta om varandras existens. Läs och begrunda:

Jag fick reda på er webbadress av en bekant idag eftersom hon kände till att jag är en stor Sixten-fan. Jag blev så upprymd att läsa om allt ni hade att jag fick hjärtklappning av lycka. Jag skrev ett mail till Patrik Dahlbom som skrivit artikeln. Ni ska få en kopia. Vi trodde vi var ensamma om denna Sixtendyrkan. Det där om att Robyn använt samma skivtitel har jag närmast tagit som en skymf. Kan inte det kallas som upphovrättsstöld eller nå’t? Det där om Lars Demian kände jag inte till – kul. Ni får gärna vidarebefordra min mailadress till Micke Blodet. Det skulle vara kul att veta mer om hans intresse av Sixten.

Här alltså en kopia av mitt brev:

Hej!
En god vän till mig hade hittat artikeln om Sixten Jansson på nätet och vidarebefordrat adressen till mig.
Jag tillträdde som klubbmästare på Smålands Nation i Uppsala våren 1981. Då jag gick igenom mitt postfack som nytillträdd låg där två promotioncopy-skivor. Den ena var just Sixten Janssons Don’t stop the music med B-sidan Sjung hej allihopa. Mycket snart startade mina vänner en förening som kallade sig "Sixtens Vänner". Alla som var medlemmar var tvungna att vara "en sann Sixten-vän i hjärtat". Alla medlemmar var även styrelseledamöter; ordföranden, historiograf, fotograf m.m. (jag minns inte alla underbara titlar vi hade). Vi träffades då och då under samkväm då endast Sixtens skiva spelades. På Sixtendagen träffades vi i högtidsklädsel i Hagaparken med en bärbar bandspelare så att Sixtens ljuva toner kunde ljuda över gamla kända musikmarker (Bellman exempelvis), Sixtens namnsdag inföll på den tiden den 6 augusti. Numera har man ju helt oförskämt flyttat på den utan att fråga oss.
Vi försökte beställa fler skivor via Åhléns skivavdelning i Stockholm som var rätt välsorterad på den tiden. När jag var där och frågade efter den fanns säljaren från EMI där. Han visste på en gång vem det var jag frågade efter. Vi hade ju önskat 10 exemplar. Men nej, den gick inte att sälja varför man dragit in den, fick jag till svar. Men nyfiken som jag var (då visste vi ju ingenting om honom) frågade jag vad han visste. Då fick jag reda på att han vunnit en amatörtävling och att första priset var en grammofoninspelning. Att han bodde på Svinö, Åland. Glad i hågen gick jag hem med dessa nyheter till de övriga medlemmarna. Vår ordförande skrev ett brev till honom från oss i Sixtens Vänner och vi fick svar!! Det brevet lästes högtidligen upp på nästa sammankomst och kopierades och numrerades till alla medlemmar. Detta har jag inramat.
Åren har gått och vi alla har skaffat familjer och det var länge sedan vi hade någon sammankomst. Jag arbetar sedan 14 år som danspedagog i Södertälje kommun. Då besparingar med varsel för flera av oss i personalen var i antågande, tyckte jag mina kollegor (musiklärare i huvudsak) behövde något uppiggande på en personalkonferens helt nyligen. Jag tog med mig och spelade Don’t stop the music för dem. Det var inte så många som förstod min entusiasm, men de kanske behöver lite tid…
Jag blev helt exalterad av din artikel och skall vidarebefordra adressen till medlemmarna i Sixtens Vänner.
Jag ville att du skulle känna till denna fanclub som funnits sedan länge.
Vänliga hälsningar, Doriz Zsiga

Uppmaningen är; Don’t stop the music!!!

Sixten Johannes Jansson är född den 11 september 1946.

Av Magnus Nilsson

Länkar

Kommentarer

Eva-Jo Hancock, 3 mars 2006
Jag såg Pop-Sixten på Poetry Slam! Tyckte att han var så stilig där på scenen. Det hela gick av stapeln den 3 februari på restaurant Indigo i Mariehamn. Applådåskor kantade Pop-Sixtens framträdanden. Ämnena i hans dikter rörde sig mycket kring det täcka könet. Materialet framfördes med en helt egen stil som sent ska glömmas. Stark misstanke finns att juryn var mutad, ety vinnarpokalen gick till en liten snärta som läste alldeles alldagliga dikter utan sceniska utfall.

Ålands M A Numminen – mitt möte med Sixten Jansson

Sixten Jansson (foto: Ahrvid Engholm)
Sixten Jansson (foto: Ahrvid Engholm)

I samband med ett annat evenemang (som för övrigt handlade om kultur som gör en magsjuk) råkade jag vara på Åland helgen innan allas vår Sixten Jansson uppträdde på Sunkits jubileum. I ett anfall av för mig otypisk drifttighet ansökte jag därför om audiens hos denne numera 68-årige allkonstnär. Den matematiske inser att Sixten skulle vara årsbarn med studentrevolten ifall denna varit född 1940.

När jag kom till Åland, och när dimmorna av elefantöl väl lättat, kunde jag notera att Sixten Jansson är världsberömd på hela ön. Det är en anspråkslös, vänlig man som ett par dagar innan öppnat en konstutställning, där han bland annat målade kaniner (det måste vara svårt med tanke på hur de hoppar och springer), och om det hade det stått en helsida i tidningen. Alla på land känner till Sixten. Han jobbar dagligdags egentligen i en second handbutik, men det är som konstnär och musiker han är mest känd.

– Jag har nog det konstnärliga i generna säger Sixten, även om det är bisysslor. Det där med musiken startade på 60-talet. Det var fullt med Beatles-inspirerade band, även på Åland. Jan kände någon i ett åländskt band som hette Hitchhikers och var väl litet hangaround där. När jag såg att de kunde spela, tänkte jag att det kunde jag också göra. Den första versionen av Don’t Stop the Music skrev jag då.

Sedan hände inte saker slag i slag.

– Jag skrev den låten en gång till, i något annan version, när det var en talangjakt på Åland 1980. Jag vann inte men den spelades i radio. Sedan gick jag upp till radiostationen och fick veta att jag kunde köpa en kopia av bandet med programmet för 50 mark. Med det gick jag till skivbolagen.. Elektra var inte intresserade, men EMI ville ge ut det. De var så heta att de tog min demotejp och gav ut den som A-sida, och som B-sida fick jag skriva ihop något snabbt..

Sixten Jansson har skrivit ett 20-tal låtar, som räckt till ett par CD-skivor. Vi har även den stora hiten Sjung hej allihopa.

– Fast jag har nog skrivit fler, men hunnit glömma bort några. Och det är synd för en del av dem var kanske bra.

När det för en tid sedan kom ut en samlingsskiva med åländsk 60-talspop hette den mycket riktigt Don’t Stop the Music. Sixten brukar uppträda på åländska musikfestivalet, spelas i finlandssvenska radio (har legat på ‘Vegatoppen’-listan) och har fått erbjudande om att sjunga i kyrkan.

Av Ahrvid Engholm

Sixtens nya skiva är unik

Omslag till Gröt i kaffepannanJag sitter inne och jobbar denna soliga söndag. Ganska tråkigt är det, men man kan ju förgylla sitt martyrskap t.ex. genom att lyssna på Sixten Janssons andra album, Gröt i kaffepannan. Skivan kom ut på Åland redan i fjol, men det är först nu som vi fått den till Sverige. Självklart är Sunkit ensam distributör i Sverige (konkurrensen är väl inte alltför stor inom området, om man säger så). Som ett svar på kritik han fått om sina ”grötrim”, så kontrar Sixten på sitt eget sätt: han maximerar antalet grötrim. Musiken är traditionell bluesrock i botten, men det är en helt egensinnig Sixten på sång.

My baby, baby vackra Anna kokar gröt i kaffepannan
My baby, baby vackra Anna kokar gröt i kaffepannan
Å Å Å Vackra Anna

Detta sjunget med sedvanligt svaj kring både ton och takt. Egentligen borde det vara outhärdligt, men – jag vet inte hur det går till – Sixtens låtar sätter sig. Jag har själv gått och trallat Sue Balloo, how do you do i flera dagar och nu har resten av familjen fallit in…

Utöver att Sixten har ett värde som exemplarisk outsider, så har han en poetisk ådra (och är ju etablerad bildkonstnär). Han kommer på balla grejor, han sjösätter dem – och han sätter sig över om han gör det på rätt sätt eller inte. Däremot har han ju sagt i åländsk teve att han är väldigt känslig för kritik, men detta får väl anses gälla hans bildkonst.

> Läs mer om Gröt i kaffepannan

Sixtens första album, Min vän, från 2002 hade jag svårt för i början. Eller snarast; jag undrade vem – mer än jag själv – som skulle orka lyssna på plattan. Idag är flera av låtarna att betrakta som hits i den sunkadeliska världen och låtar som Okej, okej och Komplexer gav enormt gensvar när Sixten spelade med Sunkit All-Stars på Debaser den 5 maj.

Så det återstår bara att se när Gröt i kaffepannan letar sig in i varje svenskt hem med självaktning. 😉

> Intervju med Sixten Jansson i Åländsk teve

Av Magnus Nilsson