Storslagen jultävling om Kalle Sändare – avgjord

I samarbete med Sändarecords och Kinkadupa arrangerar vi en liten frågetävling. Skivor och annat mums finns i potten. Uppdaterat: Nu är tävlingen avgjord!

Sändarecords är skivetiketten som samlar och ger ut CD-skivor (och annat skoj) med den legendariske och banbrytande svenske komikern Kalle Sändare. Kinkadupa är affären som säljer dem. Lagom till jul ger man ut skivan Nu är det åter jul… och med anledning av det så utlyser vi en storslagen tävling.

Svaren på frågorna har kommit in och tävlingen är avgjord.

En ensam vinnare erhåller:

 • 1 ex av Kalle Sändares CD Nu är det åter jul…
 • 1 ex av Kalle Sändares CD Idag är det sol!
 • 1 ex av Kalle Sändares CD Meditationens A och O
 • 1 t-shirt med Kalle Sändare-motiv, storlek XL
 • 10 st julkort med Kalle Sändare-motiv + kuvert

Allt detta till ett sammanlagt värde av 654 kronor! Denne ensamme vinnare är Mats Brusman, Kolmården. Mats hade inte bara alla rätt, han besvarade utslagsfrågan Vad tycker du om Sunkit? på vers!

Sunkit väjer ej för nåt!
Vänder på varenda sten
i jakt på glömt och missförstått
från Bode till Jeanette Lidén

Vem värnar väl det lite skeva
fyllt av hjärta och passion
– musiken som gör livet värt att leva?
Jo, Sunkit , vår främsta kulturarvsinstitution!

Vi fick många fina bidrag på denna punkt, men detta stod faktiskt i en klass för sig. Tack, Mats!

Men inte nog med det…

 • 10 vinnare får varsitt exemplar av den nyutkomna skivan Nu är det åter jul…

Dessa tio vinnare är:

 • Gunnar Jönsson, Falun
 • Marie Göthberg, Helsingborg
 • Ludde Johansson, Gävle
 • Pelle Andersson, Borlänge
 • Peter Vissing, Nässjö
 • Per Bergman, Täby
 • Lars-Olof Lindberg, Stockholm
 • Saltet Ohlsson, Huddinge
 • Bengt Krantz, Malmö
 • Fredrik Fröderberg, Tyresö

Vi skickar vinsterna med posten så snart det går. Tack för allas medverkan!

Hur gick tävlingen till?

Sedvanliga tävlingsregler gäller. Vi vill ha svar på sex frågor. Om det är flera deltagare som har alla rätt, så kommer vi att välja ut den som svarat klurigast eller mest intressant på frågan Vad tycker du om Sunkit? Subjektiv bedömning gäller, juryns beslut kan inte överklagas. Tävlingen är inte gravallvarlig.

Tack till Håkan Häggblom på Sändarecords.

Tiny Tim 1 Rod Stewart 0

En jättebebis med ukulele ger sig i kast med den manliga sexsymbolen nummer ett; i dennes paradnummer. Och avgår med segern!

Allt är inte vad det synes vara och ibland kan en given vinnare få lomma av plan, slagen av en slagpåse. Den gamle rockräven Rod Stewart har alltid haft rykte om sig att vara en ”man for the ladies”, och hade också en stor hit 1978 med den oblygt självspeglande Da Ya Think I’m Sexy.

Vad andra uppfattar som attraktivt ska man aldrig diskutera, men nog har den gode Rod haft fördelaktigare perioder än just det sena 1970-talet. Jag vill minnas att promofilmen, ”rockvideon”, till låten visar en av alkohol fullständigt dimmig artist. Våt blick i all ära, men den här är så ofokuserad att man verkligen förundras. Visst, han kanske ser sexig ut, och absolut, han verkar möjlig att få med hem… Men det troliga är väl att han somnar redan i hallen.

Hör man originalversionen i det perspektivet tycker jag att Da Ya Think I’m Sexy får ett trevande ”tack, men nej tack” till svar.

Annat är det med den excentriske Tiny Tims version, som först gavs ut på en kassett-LP 1982. Tiny, mest känd för sin hit Tiptoe Through the Tulips, hade vid tillfället långt från sin stjärnstatus på 1960-talet, då han fyllde de stora konserthallarna med sin egensinniga sång, sin ukulele och sin ohämmade hyllning till 20- och 30-talens musik.

Men trots brist på kommersiell och medial framgång, så hade Tiny Tim kvar en skara fans, som drev på hans musikaliska aktiviteter och såg till att han fortsatte att spela in nytt material. Ett sådant lyckat möte är Da Ya Think I’m Sexy, som i Tinys osannolika händer blir en käck stenkakepastisch. Med kvaliteter som överträffar Rod Stewarts original.

Genom Sunkit-stammisen Hampus Eckerman hittade jag till en ”rockvideo” också för Tiny Tims version. Själva filmen är lätt kalkonartad och bär tydliga spår av både sin samtid och en förmodat mycket låg budget. Betänker man dessutom att Tiny troligen bär vuxenblöja också i videon, så får kanske mitt resonemang ett löjets skimmer över sig…

Men jag råder dig att blunda, lyssna och bilda dig en egen uppfattning. Jag vill bestämt hävda att intensiteten och närvaron i Tiny Tims sång slår Rod Stewarts med hästlängder.

Paradoxalt nog är det hos en så apart artist som Tiny Tim, och i ett arrangemang som ligger så nära slapstick, som låten blir… sexig.

Av Magnus Nilsson

Tack till Martin Kristenson, utan vars evangelisation jag aldrig skulle ha förstått Tiny Tims storhet.

Go’bitar ur radioserierna Inbillningsradion & Plattoteket

Här bjuds vi Go’bitar ur radioserierna Inbillningsradion & Plattoteket, både med sketcher och… udda… musik.

Obs! Skivan Go’bitar ur radioserierna Inbillningsradion & Plattoteket är slutsåld. Du hittar andra skivor i Sunkits affär.

I kölvattnet efter de bisarra radioprogrammen med Lasse O’Månsson och Bengan Wittström spelade jazzmusikerna Eddie Bruhner (Sveriges Jazzband m.fl.) och Jens ”Jesse” Lindgren (Kustbandet m.fl.) in en programserie med namnet Inbillningsradion.

I programmen, som sändes första gången under 1970- och 1980-talen, blandades mer eller mindre improviserade sketcher med musik, ofta av det mindre lyckade slaget. På denna samling får vi njuta av en massa sjuk och finurlig humor – samt oförglömliga låtar som Sen slocknade ljuset med Kurre Falk, Ta trippen till Trosa med Lolita, Albertina med Åke Dickman Enmansorkester, Jag är en ung godtemplartjej med Liesbet Bergh, Varm och villig med Gun Strömberg, Håll i gång med Kuno Linds och Södertälje med Glasblåsarna.

Eddie Bruhner, Jens Lindgren m.fl.
Go’bitar ur radioserierna Inbillningsradion & Plattoteket
CD, ca 60 min. Riverside 2004

Obs! Skivan Go’bitar ur radioserierna Inbillningsradion & Plattoteket är slutsåld. Du hittar andra skivor i Sunkits affär.

Låtar på skivan

 1. Sen slocknade ljuset – Kurre Falk
 2. Skådespelare Malte Bäck – Eddie Bruhner & Jan Sigurd
 3. Så länge fässlene höller – Rotebergs-Raggarn
 4. Musik: Vi går över daggstänkta berg / Värmlandshistoria – Eddie Bruhner
 5. Nisse Lundkvist (ett hembygdsporträtt) – Eddie Bruhner & Jens Lind
 6. Musik: Sweet Georgia Brown – Eddie Bruhner & Jens Lindgren
 7. På bygden – Eddie Bruhner
 8. Ta trippen till Trosa – Lolita
 9. Olles godnattsaga (idag om skilsmässa) – Jens Lindgren
 10. Autofilen-Musik: O sole mio – Eddie Bruhner & Jens Lindgren
 11. Albertina – Åke Dickman Enmansorkester
 12. Matrutan med kock Fille Mignon – Eddie Bruhner & Jens Lindgren
 13. Takfläkten, varning från konsumentvärkstan – Inger Holmström
 14. Hönan och ägget – Eddie Bruhner & Jens Lindgren
 15. Alkoholforskning – Eddie Bruhner & Jens Lindgren
 16. Jag är en ung godtemplartjej – Liesbet Bergh
 17. Språkspalten (idag skriver vi brev) – Eddie Bruhner & Jens Lindgren
 18. Språkmagasinet ordena vi säger – Eddie Bruhner & Jens Lindgren
 19. Musik: Ohlssons sång – Promenadorquestern
 20. Mullbänken / Lite trädgårdsdags – Jens Lindgren, Eddie Bruhner & Agneta Ahlin
 21. Varm och villig – Gun Strömberg
 22. Skatteministerns nya skatter – Eddie Bruhner & Jens Lindgren
 23. Draget Wholin, intervju i jazzhörnan – Eddie Bruhner & Jens Lindgren
 24. Håll i gång – Kuno Linds
 25. Matrutan: Svågerns rökta kycklingsadel – Eddie Bruhner & Jens Lindgren
 26. Musik: Stardust – Jens Lindgren, fiol
 27. Södertälje – Glasblåsarna

Spara

Gunnar Bunker

Ett klassiskt namn i svensk sunkadelica var Gunnar Bunker. Och vilket namn! Och som om det inte räckte; vilka artister han plåtade. Dessutom spelade han in skivor med sin mycket speciella sångröst.

Gunnar BunkerGöteborgaren Gunnar Bunker (1938-2014) släppte ett antal skivor i satirisk anda på 1980-talet. Han var dessutom fotograf och profilerade sig på artistporträtt. Det kan man i alla fall anta eftersom hans namn nämns på bra många dansbandsplattor från 1970-talet. Under 2002 utkom Gunnar Bunker med en rolig fotoskola i pdf-format, som man kan köpa från förlaget Serum.

Gunnar Bunker som skämttecknare och fotoexpert

Han lär också ha varit aktiv som skämttecknare, med lokal anknytning. ”Klotterplanket” ska ha gått i flera tidningar under en 20-årsperiod.

Ett lustigt fynd är när Gunnar Bunker (det kan ju inte finnas två fotografer med detta namn!) kallats in som expert i ett UFO-ärende. Gunnars sågning av bevismaterialet är inte nådig…

”… Gicoff gick så långt att man publicerade en artikel med rubriken ‘Det skulle bli 1974 års närobservation – men det gick vi inte på’ och kallade Christer Sundström för bluffmakare. Föreningen fotoanalytiker, Gunnar Bunker, undersökte negativen och fann en överstrålningseffekt, ett ljusare område, runt kanterna på det svarta objektet. Detta tolkade han som att UFO:t i själva verket var urklippt ur kartong och uppklistrat på fönsterrutan. För att visa sin tes tog Bunker själv en serie bilder som påminner om Christer Sundströms (Gicoff-Information 1/75).”

Tack till Magnus Bark, Pontus och Niclas.

(Inlägget är redigerat den 7 september 2014 efter att Gunnar Bunker meddelats död.)

Länkar

Sam Chalpin

Vad gör man om ens son är boss på ett skivbolag? Kräver att få göra en skiva, förstås!

Sam Chalpin: My Father the Pop SingerI början av 1966 stegade Sam Chalpin in på PPX Record Production och bad att få tala med skivbolagschefen. "Vad kan jag göra för Er" frågade chefen. "Jag är en sångare och jag vill spela in en skiva", sa Sam.

"Har du spelat in någon skiva tidigare och vad är dina meriter?"
"Nej, men jag kan sjunga vad som helst"
"Vad är det för låtar du vill spela in?"
"Alla stora hits, som Bang, bang och Satisfaction för just nu är jag en popsångare"
"Varför kommer du just hit till PPX Records?" frågar chefen.
"Du är min son! Vem annars skulle jag gå till??"

Sam Chalpin fick spela in tio av dåtidens hits och var alldeles till sig över resultatet. Ed Chalpin var också alldeles till sig och kastade sig över telefonen och ringde upp chefen för Atlantic Records och skrek:

"Jag har det manliga svaret på Mrs. Miller – Min far!! Vi måste ge ut det på skiva!"

Uppenbarligen tyckte chefen på Atlantic också att det var en god idé men ville av någon anledning inte ge ut den själv. Skivan släpptes senare på ATCO records under namnet "My father the pop singer" Han fick även uppträda på TV i Ed Sullivan show men hur det framträdandet gick och om det blev någon ytterligare skiva förtäljer inte historien. Hans versioner av "Leader of the pack", "Satisfaction" och "Batman" är självskrivna klassiker.

Tack

Tack till Micke "Blodet" Nilsson.

Av Magnus Nilsson

Relaterade länkar
> A Recitation Of The Ridiculous (extern länk)

Walter Kurtsson

Han har osäkrat konsumkassen och terroriserar sin omgivning med "frequently asked questions"… och han gillar Steinar!

Walter Kurtsson-kortWalter Kurtsson är en komisk karaktär med konsumkasse; radiopratare, besvärare av folk och hyllare av klassisk svensk schlager. Bakom Walter Kurtsson står eskilstunasonen Peter Torsén, en vän av sunkadelic och Sunkit. Det var en överraskning att höra att Peter var med i popidolerna Heartbreak Hotel – faktiskt stora på sin tid – och en ännu större överraskning att Walter Kurtsson föddes redan 1972!

Här är historien om Walter Kurtsson. Sunkit har hela listan. År för år. Ord för ord.

1972

Radions P3 låter "glada amatörer" skicka in sina egna låtar. Det gör Peter Torsén ett otal gånger utan att få medverka. Vilket irriterar honom, eftersom han tycker sin egen musik är såååå bra'¦ Då gör han sitt sämsta och hittar på pseudonymen Walter Kurtsson för att testa om det är lättare att få vara med i radion om man är riktigt riktigt usel. Svaret blev: JA! Walter gjorde debut 22 juli 1972 i Pop i Sommarnatt. Kjell Alinge var programledaren.

1975

Efter att ha bombarderat och medverkat i radion med sina udda låtar får Walter göra ett alldeles egen halvtimme i P3. "Bandet går vidare" heter programmet och för första gången kan man höra Walters speciella humor. Inspirationen hämtades från Monty Python, Kalle Sändare och radions "Hemma hos"-program.

1978

Walter höll nästan på att bli popartist. Med pseudonymen Walter Kurtsson fick Peters popband Heartbreak Hotel skivkontrakt med Sonet. I sista sekunden stoppade dock Peter användandet av pseudonymen då han tänkte sig in i situationen att bli popstjärna och groupisarna på hotellrummen skriker:

Walter! Walter!

I en hast döper han om sig till Peter Fatale och avlivar Walter på en spelning i Eskilstuna med teaterblod och att blir utburen på bår. Walter fanns inte mer'¦..

1986

Peter bildar trubadurduon Grabbarna med Micke Byström. En kväll i Borås dök helt plötsligt Walter Kurtsson upp på scen då Peter "råkade" hälla en hel öl över sin (på den tiden) stora frisyr. Med hjälp av kam och underbett var Walter där igen och sjöng sin låt "Kan du tänka dej en sommar utan sol och bad".

1989

Då släppte Grabbarna en vinylsingel där den där Kurtsson sjöng två versioner av sin "hit". Skivan blev en lokal försäljningsframgång.

1990

Hamnade Walter i Lorrygängets krogshow på Tyrol i Stockholm. Där var han en slipprig Magnus Härenstam-figur och hade en tävling med hela publiken. Regissören Kjell Sundvall tyckte Walter var något svårregisserad'¦ Föreställning höll på till våren 1991.

1995

Inför en invigning av Eskilstuna Energi & Miljö medverkade Walter Kurtsson som "missnöjd person i publiken". Inför föreställningen inhandlade Peter en "ny" brunbeige kostym på Myrorna i Eskilstuna. Inklusive pensionärsdoft och allt. Nu såg Walter ut som han gör idag.

1996

Peter fyller 40 år och får förfrågan att göra torsdagsförmiddagar på Radio Sörmland. För att "göra nåt kul" blir Peter Walter och ger sig ut på stan med en dold mikrofon. Som "Den Dolda Mikrofånen" terroriserar han systembolag, post, skattemyndighet och cirka 60 andra ställen. Dessa inslag sänds varje tordag i P4. Responsen är enorm, så Peter – inspirerad av Hassan – beslutar att göra CD:n Etta på topplistan! i samarbete med P4 Sörmland. Skivan säljer slut och ytterligare en upplaga pressas. Plattan släpps på Plattan i Stockholm i december 96 där Radio Stockholm direktsänder, TV4 Stockholm gör ett inslag om "den underlige" mannen från Torshälla och Aftonbladet skriver en halvsida om arrangemanget.

1997

Walter får fler och fler spelningar ensam och tillsammans med Grabbarna. Därför bildar Peter den enskilda firman Zero Zero Musik & Komik för att "hålla koll på gubben". Samma år hamnar Walter på Aftonbladets åtråvärda innelista i flera veckor.

1998

Walter gör egna program i lokal-TV-kanalen ETV över Eskilstuna.

1999

Bert Karlsson och Mariann skriver kontrakt med pålkranssamlare Kurtsson för en CD. Bert vill ge ut Etta på topplistan! igen, men Peter gör en ny version med nya sketcher och mer musik samt nytt roligare omslag. Skivan heter Mest Walter och ser snarlik ut en Most Wanted-CD. Samma sommar har Walters websajt walter.just.nu premiär. Till dags datum har närmare 30.000 surfat in. Den har blivit månadens sajt i de två största internettidningarna.

2000

Walter gör en halvsida i den lokala reklamtidningen SméJournalen, en gång i månaden.

2001

Peter och Håkan Ringqvist startar inspelningen av Walter med en dold kamera. I själva verket är det tre dolda kameror. Man besöker Västerås, Linköping och Örebro. Den Dolda Mikrofånen finns nu även på bild!

Walter Kurtsson 30 år2002

Under sommaren firar Walter Kurtsson 47 år för 30:e gången! Nästa år är Peter och Walter lika gamla'¦ två spelningar! 29 juni på Östra Torget i Torshälla och 2 augusti i Parken Zoo, Eskilstuna. Walters nya flash-sajt har premiär: www.walterkurtsson.com.

Forsättning följer….

Av Magnus Nilsson