Anders Nilback är tillbaks

Skaparen bakom två hårt åtrådda demos är inte längre hemlig. Anders Nilback hittade oss. Och nu är Anders Nilback tillbaks på allvar.

Anders Nilback, bosatt och verksam i Göteborg, föddes 1965 i Landskrona. Som åttaåring började Anders i gosskör och på högstadiet togs de första gitarrlektionerna. Kort efter skrevs de första låtarna. Dessa var på svenska och ofta med kärleken i fokus, samt med en viss sakral underton. Den första demon hette Opus Ett (1986). Producent och arrangör var Göran Andersson. Senare utvecklades visorna och med hjälp av bland andra Wilfredo Stephenson (tidigare bland andra Aston Reymers Rivaler och Hot Salsa), så influerades vissa låtar med latinska rytmer och nyanser. Andra demon fick namnet Gott Gung (1993/94).

Anders låtar har spelats på lokalradio och de mest populära är: Under ditt paraply, Sommarcaféet samt En sensommardag.

Anders har jobbat som vikarierande musiklärare, försäljningschef, marknadschef (bland annat för Frölunda Indians) samt VD på reklambyrå. Via egna företaget, Nilback Marketing har Anders även agerat konsulterande marknadschef hos Nya Fröken Sverige samt arbetat med marknadsföring och lansering av Glenn Strömberg Collection.

Numera jobbar Anders som marknadschef, med övergripande ansvar för all försäljning, på Fria.

Visionen om att skapa en tredje demo lever. Låtarna är delvis klara och denna gång kommer allt att samlas på en CD. Om (”när”) den blir av kommer vissa alster att släppas först på Sunkit.com – med andra ord: Världspremiär! Även en svensk jullåt, Julens yra, finns det en ambition att spela in och de första kontakterna med en studio har upprättats.

Stort tack till Anders Nilback, som ställt information, musik och bilder till förfogande.

Lyssna på Anders Nilback

En Sensommardag (mp3-format, 2mb)
Från Anders Nilbacks kommande demo. Publiceras här med benäget tillstånd av Anders Nilback. Alla rättigheter reserverade.

Hej , hå, Indians! (mp3-format, 8mb)
Denna låt skrev Anders inför en konferens då han jobbade på Frölunda Hockey Club säsongen 2007-2008. Melodin är en version som hämtat inspiration från en låt som Anders skrev under tidigt 1980-tal, som en hyllning till sin konfirmation, Hej tjena jag är Jesus. Just denna ”gamla synd” har blivit något av en undergroundklassiker och finns bland annat upplagd på Youtube:

[youtube id=”j-3DxT6z0kE”]

Bengt Erlandsson på Mosebacke

Bengt Erlandsson och Cecilia Bergqvist (foto: Marie-Therese Karlberg)
Bengt Erlandsson och Cecilia Bergqvist (foto: Marie-Therese Karlberg)

Bengt Erlandsson är aktuell med föreställningen Än du då? på Mosebacke i Stockholm. Utöver att han alltid är aktuell.

Du som frekventerar klubbkvällarna med Sunkit på Bröderna Olssons är säkert bekant med låten Jag blev så trött. Upphovsman är mångsysslaren Bengt Erlandsson.

Vi vill gärna tipsa om att Bengt under februari 2009 uppträder tillsammans med Cecilia BergqvistMosebacke etablissement i Stockholm. Föreställningen heter Än du då? och beskrivs som ”en humoristisk och musikalisk teatershow om att finna den rätta, kärlek och manligt – kvinnligt”.

Spelas i Cornelisrummet den 1/2, 8/2, 5/2 och 16/2. Läs mer på Mosebackes webbplats.

Vi får se om det blir läge att återkomma med vittnesbörd från detta evenemang. Vore kul att se Bengt i levande livet…

Av Magnus Nilsson

Relaterade länkar
> Läs mer om Bengt Erlandsson på Sunkit.com
> Bengt Erlandssons webbplats
> Bengt Erlandsson på Myspace

Kurt på tappen

Han stod vid bensinpumpen och drömde om exotiska platser och fagra damer. Och gjorde en skiva av sin längtan. Kurt Johansson är Kurt på tappen.

Kurt Johansson var eller är innehavare av en bensinstation, därav smeknamnet ”Kurt på tappen”. Mycket lite har skrivits om honom, trots att hans inspelningar gavs ut i slutet av 1980-talet.

Jag är också lite osäker på var Kurts bensinstation kan ha legat. De flesta som nämner Kurt på tappen hänvisar till Tjörn, men jag har också sett uppgifter om Ellös; en ort som ligger på fastlandet norr om Tjörn. Att det rör sig om Bohuslän torde stå utom tvivel.

Två album på kassett gav Kurt Johansson ut: Från Orust till Hawaii (1986) och Country i Bohuslän (1987). Jag har bara hört den första och här sjunger Kurt om Hawaii, de fala damerna därifrån (även om han omnämner ”brudarna på Tahiti” i samma låt) och diverse burleska sjömansskildringar. Texterna är sedvanlig svensk exotism, där ögonvittnesskildring, rimlighet eller geografiska kunskaper inte är så himla viktigt.

Själv är Kurt Johansson ute på egen färd; hans sång spretar åt alla håll samtidigt. Något han verkar högst obekymrad om.

Ibland har kompmusikerna fått ihop Kurts musik till någon sorts begriplig helhet, men lika ofta jammar de på i ett försiktigt försök att följa Kurts oberäkneliga sång.

Sunkits medarbetare Fredrik af Trampe kommenterar:

Filmkritikern Ronny Svensson, som var den som var ansvarig för att musiken kom mig till livs, har även någonstans en inspelning av en radiointervju, där Kurt stolt förklarar vilka suveräna musiker han har. Ja, med tanke på att de faktiskt lyckas hänga med i hans vilda sång, så får man nog säga att de är ganska skickliga!

Spåren på Från Orust till Hawaii är:

 1. En vår
 2. Sköna Hawaii
 3. Fruar uti Hamburg
 4. Älska på Hawaii
 5. Cowboy-livet
 6. Jul på Hawaii
 7. (Instrumental)
 8. Jag vill höra din sång
 9. Nordsjön ger och Nordsjön tar
 10. Hembrännarpolka
 11. Över Nordsjöns våg
 12. Över Klippiga bergen
 13. Hawaii, Hawaii

Vet du något om Kurt på tappen? Skriv gärna en kommentar, så kan vi kanske räta ut en del frågetecken kring denna relativt sett vida spridda, men ytterst okända, person.

Av Magnus Nilsson

Tack till Gunnar ”Kulan” Kugelberg och Fredrik af Trampe.

Don’t Stop The Music – Pop from the Åland Islands 1965-1971

Ett fullmatat dubbelalbum med åländsk pop från 1960-talet, som dessutom lyckas rama in och ge en bakgrund till fenomenet Sixten Jansson.

Beställ skivan Don’t Stop The Music – Pop from the Åland islands 1965-1971 från Sunkits affär

Ambitionen med detta dubbelalbum har varit att sätta samman en komplett samling med den tidigaste åländska popen, och producenten Patrik Dahlblom har lyckats över förväntan – här finns faktiskt alla utgivna popskivor från de åländska öarna under 1960-talet! Inte allt är bra, naturligtvis, men det är ett unikt dokument, och de utförliga texterna ger en mycket bra bild över epoken. För vänner av sunkadelisk musik ger skivan, utöver några svajiga spår med övriga artister, en bakgrund till fenomenet Sixten Jansson.

Sixten Janssons klassiska kultsingel Don’t Stop The Music ges här för första gången ut på nytt , och har också fått ge namn till samlingen. Omslaget pryds dessutom av en bild på den store åländske popprofilen Tage Styrström, mannen som fick Sixten att ge sig in på musikens bana!

Tage Styrström är rikligt representerad på de båda skivorna, han förekommer i flera band. Omslagsbilden har också en egen historia; den surmulna minen speglar Tages känsla inför risken att skattmasen ska ta Ålands fyrs turnébuss , och därmed sätta spiken i kistan för bandets karriär.

Men hur kommer det sig att Don’t Stop The Music är med i detta sammanhang? Skivan gavs ju ut 1980. Producenten Patrik Dahlblom har svaret:

Den sista låten på CD 1 är kan betraktas som ett bonusspår men hör ändå hemma. Sixten Janssons enda singel Don’t Stop The Music från 1980 är udda på flera sätt. Sixten uppträdde på ungdomslokaler på Åland på 60-talet och sjöng Don’t Stop The Music inför publik redan 1967. Mannen som uppmuntrade Sixten, och till och med gjorde en del enkla demoinspelningar med honom, var Tage Styrström. Det var först vid vokalisttävlingen på Solbacka 1980 som Radio Åland spelade in Sixten. Han vann inte tävlingen men fick en kassett som han kopierade och postade till skivbolag i Stockholm. EMI erbjöd honom ett singelkontrakt och mastrade singeln från demokassetten. Det blev bara en pressning på tusen exemplar, men med tiden har singeln fått ett kultrykte i Sverige och singlar i gott skick är värda hundratals kronor.

Så här skrev Dan Backman i Svenska Dagbladet om skivan:

Vare sig Bo Malmsten & The Anacondas eller Tage Styrström & The Five lyckades nå utanför den åländska skärgården när det begav sig på 60-talet. Här är de i alla fall samlade på en lika välgjord som underhållande dubbel-cd med underbart sunkiga höjdpunkter i Ålands Fyrs blockflöjtspsykedelia med Hendrixgitarr och Sixtens desperata falsksång i Don’t stop the music.

Diverse artister
Don’t Stop The Music , Pop from the Åland islands 1965-1971
2 CD, ca 140 min. Riverside 2008

Beställ skivan Don’t Stop The Music – Pop from the Åland islands 1965-1971 från Sunkits affär

Låtar på skivan

 1. Bo Malmsten & The Anacondas: It’s Really Rain In My Heart
 2. Bo Malmsten & The Anacondas: I’m Sorry For Hurting You
 3. Hitch Hikers: Sweety
 4. Hitch Hikers: Meditation
 5. Hitch Hikers: In The Rain
 6. Hitch Hikers: Sandwich Man
 7. Stockdoves: Sommarminnen
 8. Stockdoves: Ålandsballad
 9. Stockdoves: Min Övärld
 10. Stockdoves: Mej Lurar Du Inte
 11. Stockdoves: Det Finns Ingen Väg Tillbaka
 12. Stockdoves: Brevet Hem
 13. Stockdoves: Drömmar
 14. Dan Eriksson: Strange Meeting
 15. Dan Eriksson: Aldrig Någonsin Försent
 16. Tage Styrström & The Five: Det Var Så Länge Sen
 17. Tage Styrström & The Five: Jag Kommer Hem
 18. Tage Styrström: Kom Till Mig
 19. Tage Styrström: Vänliga Aftonvind
 20. Ålands fyr: Minns Du?
 21. Ålands fyr: Barndomshemmet
 22. Dan Eriksson: På 1800-talet
 23. Dan Eriksson: Fröken Solsken
 24. Dan Eriksson: Tänk En Sån Värld
 25. Sixten: Don’t Stop The Music
 26. The Anacondas: Forbidden Fruit
 27. The Anacondas: You Were On My Mind
 28. The Anacondas: Please Don’t Go
 29. The Anacondas: Puppy
 30. The Anacondas: I’m So Lonesome I Could Cry
 31. The Anacondas: I Ain’t Got You
 32. The Anacondas: Unchained Melody
 33. The Anacondas: Take Me For What I’m Worth
 34. The Anacondas: Can’t You See That She’s Mine
 35. The Anacondas: When A Man Loves A Woman
 36. The Anacondas: Very Last Day
 37. The Anacondas: Take It Or Leave It
 38. The Anacondas: Lovey Dovey
 39. The Anacondas: Call My Name
 40. The Anacondas: House Of The Rising Sun
 41. Stockdoves: På En Månskenspromenad
 42. Stockdoves: Nånting Fånigt
 43. Stockdoves: When I’m Sixty Four
 44. Stockdoves: För Mig Är Det Inte Lätt Att Glömma
 45. Stockdoves: Kvällens Sista Dans
 46. Dan Eriksson: Minns Du
 47. Dan Eriksson: Gröna Små Äpplen
 48. Ålands fyr: Got A Funny Feeling
 49. Ålands fyr: Smile A Little Smile For Me
 50. Ålands fyr: Lempeä Tuulonen
 51. Ålands fyr: Etkö Muista

Kräldjursanstalten

Med skivorna Voodoo Boogie och Nu är det allvar!! skrev svenska Kräldjursanstalten in sig i rockhistorien. Men på hemmaplan fick bandet stryk.

Obs! Skivan Nu är det allvar!! & Voodoo Boogie med Kräldjursanstalten är slutsåld. Du hittar andra skivor i Sunkits affär.

Kräldjursanstalten var samtida med den svenska punken och blev med sin experimentlusta en naturlig del i ”den scenen”. Men Kräldjursanstalten hade lika gärna kunnat vara den raka motsatsen till punkens DIY-musik. Inspirerade av Captain Beefheart spelade trion så komplex musik att andra än enäggstvillingar (som bröderna Agaton på gitarr och bas) skulle ha svårt att repa in materialet under en livstid.

Liksom hos Lasse Stefanz, så trakterades sången av bandets trummis; den karismatiske bandledaren Micke Maksymenko. Det är märkligt att Maksymenko lyckas vara så distinkt, så utlevande i sången, och samtidigt spela anarkistiskt experimentella trummor. Men det fungerar.

Trots att Kräldjursanstaltens musik måste beskrivas som svår och komplicerad, så är den samtidigt rockig och melodiös. Här möts avantgarde, heavy rock, punk, absurd humor… och resultatet är konstigt nog knivskarpt. Ett av den svenska rockhistoriens största bidrag till den internationella musikscenen.

Kräldjursanstalten
Nu är det allvar!! & Voodoo Boogie
CD, Megaphone Records, 2004. Ca 50 min

Obs! Skivan Nu är det allvar!! & Voodoo Boogie med Kräldjursanstalten är slutsåld. Du hittar andra skivor i Sunkits affär.

Låtar på skivan

 1. Det löser sig atematiskt
 2. Fet och feg
 3. Marathonloppet
 4. Ta över
 5. Tjugo koppar kaffe
 6. Hon fångade min blick
 7. Breda räfflade gummidäck
 8. Voodooboogie
 9. Att ta det kallt
 10. Det enda raka
 11. Minst värst
 12. Ibland om vardagarna
 13. Den stora coupe-finalen

Spara

Förlorad i toner med Åke Sandin

Åke Sandins geni kan inte överskattas. Tyvärr fick han inte leva och uppleva den senkomna kultstatusen, men hans fans kan njuta av denna heltäckande samling Sandinlåtar.

Åke Sandin levde 1927-1997. Han var svensk musikhistorias Ed Wood, en totalt utskrattad outsider under sin egen tid. Själv såg han sig som en ny Povel Ramel och bekostade egna inspelningar och utgåvor, ofta kompad av hela körer, orkestrar och gräddan av studiomusiker. Han startade också skivbolaget Jay Records, där han gav ut egna och andras skivor. Tyvärr nådde han ingen framgång med vare sig det ena eller andra under sin livstid och hans arbete på Tomteboda postterminal räckte inte långt för att täcka förlusterna för artisten och skivbolagsdirektören Sandin. Idag är han dock en uppskattad och aktad ikon för det utflippade 1960-talet, en fantasifull kompositör som gick sina helt egna vägar. Här finns hans produktion i princip helt samlad, både egna alster och andras skivor utgivna Jay Records. En milstolpe och ett måste i varje skivsamling. Faktiskt.

Åke Sandin Förlorad i toner – Samlade verk 1965-1970 CD, ca 55 min. Subliminal Sounds, 2002. Pris: Slutsåld

Låtar på skivan

 1. Idolen Provlyssna (MP3-format)
 2. Då klarnar det
 3. Visa hänsyn!
 4. Våren 67
 5. Snurrhambo-Emil
 6. Kvarnen del 1
 7. Melonen
 8. Förlorad i toner Provlyssna (MP3-format)
 9. Tango Anne-li
 10. Line 27 Provlyssna (MP3-format)
 11. Filosofen
 12. Botten är nådd
 13. Tiaderajda
 14. En kväll i november
 15. Affe visslar
 16. Affe visslar / Traderajda (Artist: Oss Emellan)
 17. Då klarnar det / Idolen (Artist: Oss Emellan)
 18. Visa hänsyn! (Artist: Tosse Bark)
 19. Vindens paroll