Roger Pontare visar bussen

När Roger Pontare är ute på turné vill han inte bli störd i onödan. Helst parkerar han sitt rullande vardagsrum i direkt anslutning till sceningången.

Den kanske inte kvalar in som dansbandsbuss, men väl ett rejält turnéfordon… I Svenska Dagbladets motorbilaga den 25 februari visar och berättar Roger Pontare den buss där han tillbringar omkring 80 dagar om året.

Länkar

Lasse Stefanz sedda söder om Gävle

Kommer ett sms från Peter Öholm, bosatt i Stockholm men tydligen på väg norrut.

Mötte just Lasse Stefanz på E4:an fem mil söder om Gävle. Bussen var nytvättad.

Enligt bandets spelplan så bjöd de upp till dans i Furuvik igår kväll. Scandinavian Country Music Festival, jo man tackar! Liten sovmorgon, frukostbuffé och sedan… Sätila i Västergötland ikväll. Synd att de inte kunde stanna; nu missar de Jill Johnson, som spelar på festivalen ikväll.

Prinsen Trolin på cykel i Dalarö

Mikael ”Prinsen” Trolin är kanske mest känd idag som politiker (FP), men har så länge jag kan minnas uppträtt med olika band och , i hög utsträckning , som pubtrubadur. För Sunkits vänner är han oförglömlig genom brottarhitten Man kan ragga brudar utan sprit, en kampanjlåt som gavs ut av IOGT-NTO för några år sedan.

I Dalarö, där Trolin idag är bosatt, framträder han sommartid på Dalarö Strand Hotel med tolkningar av Bellman och Taube. Efter en utflykt i skärgården steg jag vid 17:30 iland på Dalarö brygga och noterade att ”Prinsen” är ett affischnamn på hotellet; som ligger alldeles intill vattnet. På min promenad längs huvudgatan var det väl därför inte så långsökt att jag nynnade på Man kan ragga brudar utan sprit. Lite mindre väntat var att Mikael Trolin själv kom cyklande i samma ögonblick, fullastad med matkassar och målmedvetet styrande ned mot hamnen.

Skulle han hem och utfodra familjen eller skulle han ta en sväng förbi hotellet och rodda lite? Den här spaningen har naturligtvis låga poäng som dansbandsbusspaning, men ändå: cykel får anses vara ett högst adekvat transportmedel i just detta fall.

Mikael Trolin är uppvuxen i Bredäng, men hans kärlek till den nya hemtrakten är uppenbar i detta bidrag till skärgårdsromantiken:

[2017-12-24 Ljudklippet är inte längre tillgängligt]

För egen del vill jag gärna lyfta fram Mikael Trolins tid i Zzzang Tumb. De var ”quite the thing” i Stockholm i det tidiga 1980-talet, revolutionerade den samtida indiescenen genom att göra dansvänlig musik (som inte ansågs rumsrent vid denna tid) och gav ut flera skivor på legendariska Stranded Rekords. Vid sidan av Trolin bestod bandet av namn som Göran Klintberg (Thirteen Moons), Idde Schultz, Irma Schultz, Latte Kronlund och Iodine Jupiter.

Läs mer om Mikael Trolin i artikeln Kan man ragga unga med musik?

Länkar

Barbados siktade söder om Linköping

På väg mot Skene mötte jag och familjen Barbados kycklinggula buss, straxt söder om Linköping. De färdades alltså i norrgående körfält, och klockan var runt elva på förmiddagen.

En snabb titt på bandets webbplats avslöjar att de kvällen innan spelat i småländska Eksjö och nu ikväll beträder scenen på Hasselbackens festplats i Regna församling i Östergötland.

Bussen såg ut att vara tvättad och i fräscht skick. Storleken imponerar också, det syns direkt att ”här kommer ett band som lämnat släpstadiet för länge sedan”. Ett extra plus måste ges till färgvalet, som känns både kaxigt och marknadsföringsmässigt strategiskt. Man missar inte att Barbados är ute på vägarna.

En lustig detalj: I Eksjö hade bandet just spelat i anslutning till O-ringen. Hasselbackens festplats verkar drivas av Regna IF, vars främsta verksamhetsgren är orientering. Är det en slump eller är Barbados Orienterings-Sveriges gullgrisar?

Flamingos buss på Stadsgårdskajen

Flamingos buss fångad av David Stark
Flamingos buss fångad av David Stark

David Stark skickar en spaning. Lyxigt att kunna göra sådana iakttagelser från jobbfönstret.

Jag jobbar med utsikt över Birkas terminal så bussarna som åker av och på fartygen är mer eller mindre rena vardagen. Men vissa bussar är ju lite intressantare än andra. Fångade Flamingos buss på bild härom dan. Stort ögonblick!
/David