Mona L. Olsson

Anade Mona L. Olsson, när hon satt där i köket och sjöng, att hon skulle förändra våra liv?

Svensk demohistorias Grand Old Lady. Ingen minns längre när Furir i Agadir och de andra kioskvältarna började cirkulera i den svenska musikbranschen, men inspelningarna har fått god spridning. Faktiskt så god, att herrar Måns Herngren och Hannes Holm i ett av sina teveprogram på 1980-talet lät Tommy Körberg framföra en valspop (om ordet låter sig skapas) av Furir i Agadir, producerad av Michael B. Tretow. Tyvärr kan man konstatera att Körbergs version inte når ens i närheten av Mona L Olssons debila kvaliteter.

Jag åkte till Agadir
ej för att träffa en furir
Sol och sommar det var
i Marocko
Vi badade i (?)
Underbara dagar…

Mona L Olsson var entonighetens okrönta drottning och hade en helt egen uppfattning om musik och text. Även ett välkänt örhänge blev ett Olsson-original i hennes omilda händer. Mig veterligen har Mona L Olsson aldrig framförts offentligt, med undantag för Tommy Körbergs version för teve.

Tyvärr lär Mona L Olssons öde ha varit i den mer tragiska skolan, hon avled för några år sedan, djupt schizofren.

Av Magnus Nilsson

2 comments

  1. […] Herngren och Hannes Holm egentligen för hållhake för att lyckas få Tommy Körberg att sjunga drottningen av debil atonalitet, Mona L. Olssons, gamla örhänge Furir i Agadir i rikstäckande […]

  2. […] Mona L Olsson styr upp […]

Leave A Comment

Please be polite. We appreciate that. Your email address will not be published and required fields are marked

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.