Sunkits Ny-Magnum pratar vingliga vinyler och loppisfynd i podcasten DJ 50 Spänn

Sunkits medgrundare Magnus ”Ny-Magnum” Nilsson fick en femtiolapp och ett uppdrag. Gå in på en loppis, kom tillbaks till civilisationen och berätta om dina fynd.

Podcasten DJ 50 Spänn bygger på konceptet att låta någon mer eller mindre intressant person gräva fram skivor på en loppis. 5 skivor med budgeten 50 spänn. I det rykande färska programmet är det Sunkits Magnus ”Ny-Magnum” Nilsson som är mer eller mindre intressant gäst.

Du kan lyssna på avsnittet här och det finns också på Itunes.

Det här är kriterierna:

 1. En loppmarknadsklassiker.
 2. En slumpmässigt uppplockad skiva, random access vinyl.
 3. Ett nostalgiköp: en skiva som du ägt någon gång tidigare i livet.
 4. En ren chansning.
 5. Den bästa skivan du hittar utan att spräcka budgeten.

Radio- och teveprofilen Tommie Jönsson står bakom DJ 50 Spänn och du kan följa programserien på www.dj50spann.se.

Foto: Tommie Jönsson.

Ny-Magnum om låga toner i P2

I P2 sänds nu en programserie, Tofft och Lundberg, som undersöker olika teman kring musiken. Måndagen den 7 mars gästas programmet av Sunkits Magnus Nilsson. Då är rubriken "låga toner".

Det är Camilla Lundberg och Carl Tofft som djupdyker i olika aspekter på musik i den egna programserien Tofft och Lundberg. Teman som tas upp är höga toner, sjuka toner och kapade toner. I det program som sänds måndagen den 7 mars filosoferar man kring låga toner, och Sunkits Magnus ”Ny-Magnum” Nilsson är gäst i den del som , givetvis , handlar om det låga i musiken i bemärkelsen låg verkshöjd.

Inslaget gjordes i fredags, den 18 februari, hos Produktionsbolaget Munck och Camilla Lundberg imponerade genom att sjunga Sunkit-klassikern Jag har älskat en yngling med Christa Berger (från den legendariska EP:n IOGT Sångfestival) utan att tveka:

Jag har älskat en yngling
Jag gör det nog än
Han var vacker och god
En verklig god vän
Men det fanns dock ett men:
Han använde sprit

Avsnittet sänds (har det sagts oss) måndag den 7 mars 2011, kl 12.00 i P2. Repris senare samma vecka, torsdag kl 14.03 (P1) och lördag kl 23.07 (P1).

I inslaget spelas De tre klockorna med Linnéa Ambjörnson, Jag är en man med Åke Uppman samt Är det sant som skrivet står med Anita och Marianne Sikström.

Länkar

Här har du ditt liv, Margaretha Falkudd!

Före internet gick stencilapparaterna varma hos de tokiga och missförstådda. Även telefonsvararen var ett kraftfullt redskap för de motarbetades skara. Vi minns Margaretha Falkudd, sanningens röst på den kriminella telefonsvararen.

Ännu finns några tappra kvar, de som sprider sitt evangelium (eller annat budskap) med intalade telefonmeddelanden som instrument. Men inte är det som förr, då telefonsvararen visserligen var en exklusiv apparat, men ett effektivt sätt att finnas tillgänglig för var person… som en primitiv förlaga till bloggen. Fram till 1990-talet fanns åtskilliga nummer att ringa, ofta av religiös natur och oftast av det lite stolligare slaget.

Men ingen hade samma kaliber som telefonsvararen hemma hos Margaretha Falkudd.

Så här kunde det låta:

– Sanningens röst, Sveriges samvete, Margaretha Falkudd, 710 15 Vintrosa, Örebro: Gift renlevnadskvinna utan sex, lyx eller last.

Margaretha Falkudd var fram till senare hälften av 1980-talet den tokkristna tokhögerns tokigaste förkunnare. Hon spelade in dagliga budskap från hemmet i Vintrosa utanför Örebro. Korta, kanske improviserade, brottstycken ur hennes mycket upprörda tankeflod. Hon började med sina budskap i svararen 1977, som ett direkt svar på att hennes insändare refuserades i tidningarna.

Margaretha Falkudds främsta merit var att hon hade fått sparken från sitt arbete som lärare på Markbackens skola i Örebro. Naturligtvis var hon ytterst förbittrad över detta avskedande och anklagade skolan och myndigheterna för att ha förföljt henne på grund av hennes ”kristna värderingar” , vilket i just detta fall förefaller helt rimligt. Uppgifter gör gällande att hon fick sparken den 13 december 1971, dvs. på luciadagen. Och Margaretha var inte sen med att identifiera sig med martyren Sankta Lucia.

Det centrala i Margarethas förkunnelse var föraktet och förhärligandet. Föraktet för ”det svaga”, förhärligandet av ”det starka” (ofta hon själv).

I meddelandena uttryckte Margaretha sig starkt nedsättande mot i det närmaste allt och alla , men i synnerhet mot tecken på svaghet, ofta i besynnerliga rashygieniska och kvinnofientliga ordalag. Det kunde låta så här (fritt ur minnet):

– Du kvinna med bystmått över 90; föd ditt a-barn idag!

Det här med bystmått var också något som återkom i Falkudds svada; en kvinna utan en stor byst var inte kapabel att avla fram barn som det var något med. Självfallet var hon själv ytterst välutrustad på den fronten (”Byst 110, bäcken 100”), något som hon gärna och ofta visade upp på de vykort hon spred. Margaretha är ofta fotograferad i åtsittande t-shirt eller bikini!

Obekräftade uppgifter gör gällande att den utlösande orsaken till att Maggan fick sparken var att hon hade visat sina elever hur en sund, sann och ren kropp skulle se ut. Så att säga live

– Byst och bäcken under 90 centimeter är dekadans!

Ofta uppkom ”predikningarna” av något som Maggan upprörts av på teve. Jag glömmer aldrig då hon under ett handikapp-OS spydde sin galla över ”dessa undermänniskor”, som tydligen helt saknade värde i hennes ögon.

Vid sidan av telefonsvararen var vykorten hennes kanal ut i världen. Och dessa spred hon redan från det tidiga 1970-talet. Här möter vi Margaretha som den ”prominenta praktkvinnan”, ofta intill sitt a-barn till son på cykel, sin make Gerhard (som ser ut att ha en Buttericks-peruk på sig och som ofta fick sätta sitt namn under brev som fru Falkudd uppenbart dikterat, kanske för att påvisa bredden i rörelsen) och budskapet här är oftast sundhet; mot bilen och för cykeln, för bibeln och mot mammon, för sundhet och mot porren (”Porren bort” är ett underbart slagord från falkuddarnas t-shirts). Under 1980-talet använde Maggan samma kort, men ibland är nya budskap klistrade ovanpå de gamla texterna.

– Ut med utlänningar, homosexuella och andra kriminella ur vårt Sverige!

I mitten av 1980-talet bildade Margaretha Falkudd Svenska Patriotpartiet, som i det då aktuella riksdagsvalet erhöll tre (3) röster. På ett vykort kan man läsa partiets raka program:

”Svenska Patriotpartiet SPP vill att

 • Sverige åter ska bli KRISTET med BIBELN och 10 GUDS BUD som RÄTTESNÖRE i skola, hem och samhälle.
 • ALLA ska behöva betala ENDAST 1/3 av lönen i skatt. Inga avdrag eller bidrag och därför ingen rundgång.
 • ALLA GIFTER inom jordbruk och annorstädes ska STOPPAS – NU! SKYDDA människor, djur och natur! Lantbruksmaskiner ska ägas av byalag.
 • VIVISEKTION och andra DJURPLÅGERIER såsom trånga burar och bås, travlopp, nöjesjakt och nöjesfiske osv. ska FÖRBJUDAS.
 • ALL SPRITTILLVERKNING och därtill TOBAK ska STOPPAS och NARKOTIKA KRIMINALISERAS tillika med ABORT, INCEST, HOMOSEX o dyl.
 • ‘SUND SJÄL I SUND KROPP’ ska utgöra MOTTOT för ett KRISTET, VÄLUTVECKLAT, INTELLIGENT och STRÅLANDE, SVENSKT A-FOLK utan laster, lyx och dekadens.
 • UTLÄNNINGSINVASIONEN MÅSTE NU OVILLKORLIGEN STOPPAS! Det är varje människas ABSOLUTA PLIKT att arbeta i sitt anletes svett i sitt EGET land för sitt EGET folk, även då det gäller LIVET!
 • SVERIGE SKA VARA SVENSKT, Grekland grekiskt osv.”

Ja, Margaretha Falkudd fick en att baxna. Fem till sju dagar i veckan, året runt.

Bibel och sexualitet, undermänniskor och a-barn… Nog var hon något extra, Margaretha Falkudd , kvinnan som skröt med att hon och hennes man haft sexuellt umgänge blott en gång (i syfte att skapa parets son). I en insändare skriver hon om sonen (som bisats till en hyllning till sig själv):

– … och som födde ett barn på över 4 kg, som sprang vid 7 mån, cyklade vid 2 år, läste, skrev, räknade vid 3 år och blev rikskänd vid 5 år och 9-milslopp på cykel osv. Och som naturligtvis föddes lätt och ammades i 6 månader.

Det här med maken är ytterst intressant. Ärligt talat ser han oerhört kuvad ut på vykorten och han fick ofta verka som bulvan i insändarspalterna , där han ibland ägnade sig åt att berömma sin fru. Margaretha å sin sida framhöll gärna att maken cyklade över tusen mil varje år, i ur och skur till och från sitt arbete som typograf. En elak tanke föds kring anledningen bakom att Gerhard höll sig på vägarna.

Men cyklade Gerhard Falkudd verkligen så mycket? Flera källor vill göra gällande att maken tog sin cykel på morgonen, cyklade ned till ”stora vägen”, gömde hojen i ett buskage och blev upplockad i arbetskamraternas bil! Det är naturligtvis bara ett rykte, men ett härligt rykte!

I ett brev berättar Per Sjöstrand:

1998 råkade jag på en middag hamna bredvid en tjej som bodde i Vintrosa och hon berättade en helt annan historia: Det var mycket riktigt så att Margaretha skulle ha sin make att cykla i alla väder. Men då makens arbetskamrater tyckte så synd om Gerhard, så ordnade de det så att han fick cykla en liten bit ut från samhället. Där kunde han lägga cykeln i ett dike och bli upphämtad av kollegerna.

1987 blev Margaretha Falkudd åtalad för hets mot folkgrupp, hon blev dömd till dagsböter och , hör och häpna , telefonsvararen togs i beslag. Det blev slutet på epoken ”Sanningens röst, Sveriges samvete”.

Paret Falkudd verkar ha slagit av på takten på ålderns höst. Som sanna naturvänner stred de ofta för det sunda, naturliga och rena. Men inte var det samma svada 1999, då man i en insändare kunde läsa:

Låt rådjuren leva!
Rådjuren ska inte avlivas. Hade vi massor med blommor och frukt så skulle de få äta hur mycket de kunde. De är så vackra. Vi älskar att se på dem!
Margaretha och Gerhard Falkudd (Vintrosa)

Anna Margaretha Falkudd föddes den 5 april 1928. Hon avled i maj 2001, 73 år gammal. Samma år flyttade Gerhard Falkudd (född den 15 juli 1927) till Kumla. Sonen Mikael lär befinna sig i USA.

Inga Lindén minns familjen från ett teveprogram i mitten av 1980-talet:

En gång såg jag henne på teve. Hon poserade med sin man i hemmet och så intervjuade de sonen (a-barnet), som hade flyttat hemifrån och fått barn. De frågade bland annat om hur det kändes att vara ett a-barn och om han upplevde sig som ett a-barn.

Jag minns att han själv inte tyckte att det var något speciellt med honom och att det där med a-barn fick (med all respekt) Margaretha stå för. Han satt i sin soffa i vardagsrummet med bebis och flickvän och om jag inte minns fel så hade han en flagga uppspänd på väggen ovanför soffan.

Jag avslutar denna lilla exposé över Margaretha Falkudds liv och gärning med ett arketypiskt citat från hennes telefonsvarare:

– Alla dessa bögar och bögor…

Av Magnus Nilsson
Publicerad 2004-06-03, Uppdaterad 2008-03-05

Lyssna på Margaretha Falkudd

Genom Stefan Odestedts hjälpsamma hand kan vi erbjuda några smakprov på hur Margaretha Falkudd lät i sin glans dagar.

Vi vill varna för mycket starka inslag. Margaretha Falkudd var den raka motsatsen till politiskt korrekt… och rumsren… och allt annat. Hon är svårsmält, så lyssna på egen risk.

Och snälla, länka gärna hit, men publicera inte ljudfilerna på annan plats. Okej?

 1. Margaretha Falkudds telefonsvarare 1985-05-02
 2. Margaretha Falkudds telefonsvarare 1985-05-31
 3. Margaretha Falkudds telefonsvarare 1985-07-03
 4. Margaretha Falkudds telefonsvarare 1985-07-04
 5. Margaretha Falkudds telefonsvarare 1985-07-14
 6. Margaretha Falkudds telefonsvarare 1985-07-19
 7. Margaretha Falkudds telefonsvarare 1987-04-01
 8. Margaretha Falkudds telefonsvarare 1984-11-28
 9. Margaretha Falkudds telefonsvarare, okänt
 10. Margaretha Falkudds telefonsvarare 1984-12-17
 11. Margaretha Falkudds telefonsvarare 1985-01-03
 12. Margaretha Falkudds telefonsvarare 1985-02-07
 13. Margaretha Falkudds telefonsvarare 1985-02-25
 14. Margaretha Falkudds telefonsvarare 1985-03-06
 15. Margaretha Falkudds telefonsvarare 1985-03-20
 16. Margaretha Falkudds telefonsvarare 1985-03-28

Tack till tipsare

Stort tack till Anna-Lena Lodenius, som har ställt sitt arkiv till förfogande. Stort tack också till Stefan Odestedt för ljudfilerna.

Tack till Rolf Bohagen, Daniel Brandell, Oddbjörn Hedin, Karin Jonsson, Inga Lindén, Johan Mohlin, Jonas Nordin, Sara Nordin, Krister Nordström, Mikael Nyman, Erik Ohlsson, Per Sjöstrand, Jonas Skyman, Janne Sundling, Peter Wingård, Per Wikström, Erik Winnfors och Svante.

Kommentarer

Stefan Markebo, 10 februari 2007
Härligt. Jag ägnade en hel del tid åt att lyssna på telefonsvararen då det begav sig. Det jag minns bäst var när hon utgjöt sig över det allmänna moraliska förfallet i landet: ”…tjuvar och bedragare överallt, horor på gatorna, horor i hemmen; så kallade sambor”. En annan gång uppmanade hon Sveriges regering och militärmakt att hjälpa USA och Israel att stjälpa djävulens anhang, araberna, i Medelhavet.
På jobbet brukade jag lämna ringlappar till någon intet ont anande kollega. ”Det var nån som sökte dig. Ring det här numret”, och så förstås numret till Sveriges samvete, sanningens röst på lappen. Kul att titta på förändringen av ansiktsuttryck på den som ringde upp.

Svante, sign Zeke Böse, 31 januari 2008
En liten Maggan: ”Nu har homosexuella fått samborabatt på Linjeflyg! Hur ska en hederlig kristen orka leva!” Kommer inte ihåg vilket år det var, lyssnade väldigt ofta under 80-talet. Hon var välkänd på de flesta tidningsredaktionerna efter massiva kampanjer för än det ena, än det andra. Min far, journalist, sa att det mesta slängdes oläst. Tror att jag kan leta upp en gäng stenciler från hennes kampanj till förmån för elefanterna och deras skötare vid försäljningen från Skansen.

Karin Jonsson, 15 juni 2006
Även jag minns denna telefonsvarare och den kommer ibland upp som samtalsämne fortfarande efter alla år. Jag minns särskilt ”kvinnor med byst under 90 centimeter kan inte föda några A-barn och bör omedelbart sterilisera sig”. Eftersom jag själv tillhör den kategorin var den extra irriterande. Jag är ganska bra på att imitera Maggan, tycker jag själv. Hon hade ju onekligen ett ganska märkligt sätt att tala. Nu ska jag skicka sidan till dem som inte hört henne. Som bevis på att jag inte fantiserat ihop allting.

Lisa Bergman, 18 mars 2006
Hej, det var rätt kul att läsa om Margerata Falkudd. Eftersom jag är från Örebro och har gått i samma gymnasieklass som hennes son Micke, så har hon varit en del av min ungdom. Jag minns att hon hade målat Jesus lever på deras hus, över en hel husvägg. Jag minns också att Micke var helt bilfixerad, vilket var ganska kul eftersom han skulle cykla hela tiden. Han var väl under gymnasietiden en ”raggare”. Lyssnade på Eddie Medusa och snusade hela tiden.
Jag har också hört ryktet om att hennes man fick skjuts fast jag vet inte heller om det är sant. Frågade man Micke om nånting om hans mamma, så blev han mer eller mindre som en mussla. Tack!

Daniel Brandell, 18 december 2004
Jag uppskattade mycket er artikel om fenomenet Margaretha Falkudd. Mina morföräldrar är sedan sent 70-tal bosatta i Vintrosa – lita på att jag kommer försöka pumpa dem på information nu under julhelgen! Anledningen till att jag skriver är att jag nu fått bekräftat vem kvinnan är som figurerar på baksidan till legendariska punkbandet Strebers EP Bad Boys Behind Bars från 1988 (se webbsida om Strebers). Ingen annan än nämnda Falkudd! Dessutom har bandet hittat på ett eget ”djungelordspråk”: När Maggan talar ruttnar man. Också det aningen sunkigt. Tack för ordet och fortsätt det goda jobbet med sajten.

Mikael Nyman, 17 februari 2004
…Jag kan dessutom berätta om en annan av Maggan Falkudds predikningar (som vi dagligen avlyssnade i lumpen). Då handlade det om lövsprickningen och att det var skam att man inte tog in blommor och löv i klassrummen för att barn kunde få allergiska reaktioner, något som Maggan såg som svaghetstecken och att barn behövde bli starka och de som inte klarade av lite pollen var bortklemade och kunde – ja just det….
Jag tror till och med att jag minns hennes telfonnummer i huvudet – 019 94639! Vi ringde varje dag från lumpen. Vet dessutom att hon var med topless i Lektyr (måste ha sett den när jag var hos frisören….) och där hennes man stod som fotograf på ett uppslag med läsarnas egna bilder. Hon stod i vattnet men fick hålla armen under brösten, som annars hotade att ramla ned i sjön. Bildtexten gick ut på att hon inte behövde skämmas för nåt och att en sund kropp kunde man visa upp…

Ragnar Palmkvist, 17 februari 2004
Tack för den härliga artikeln om Margaretha Falkudd! Den väckte verkligen minnen till liv. Många fester i Uppsala och Bollnäs på 80-talet förgylldes av samtal till Falkudds telefonsvarare — jag tror att jag kan numret fortfarande — 019-946 39. Otaliga citat, det ena mer häpnadsväckande än det andra, cirkulerade i vänkretsen. Ett som inte finns i artikeln lyder, vill jag minnas: ”Vit och röd och gul och svart, alla är lika har Jesus sagt. — Ja, det har han; men han har inte sagt att alla ska bo i Sverige!” Sådant och andra liknande höjdare fördjupade ens förundran inför mänsklighetens olika uttryck. Nåväl, tack för artikeln; kul!

Charlotte Höglund

Charlotte Höglund gjorde underverk tillsammans med lillebror.

Charlotte Höglund 1987Charlotte var barnstjärna i den kristna musiksvängen på 1970-talet och är fortfarande verksam som artist (åtminstone för några år sedan). Hon skrev redan som mycket liten egna sånger och bäst minns vi henne för "Kan du säga vem jag är?", en duett framförd med entusiastisk hjälp av lillebror Per.

bä, bä, bä, kan du säga vem jag är
ja, det kan jag
du är ett lamm

…skulle kunna vara en dagisklassiker, om det inte vore för slutfrågan om vem som har gjort alla djur. Kan du gissa svaret?

Skivan, "Mina gladaste sånger – visor för stora och små", finns återutgiven på CD. Leta också efter bild- och sångboken "Mina gladaste sånger".

Av Magnus Nilsson

Little Marcy

Hon spelade trombon, hon sjöng med gäll barnröst. Så träffade hon Miss America och hon blev två, eller en och en halv…

Little MarcyMarcy Tigner föddes i Wichita, Kansas. Efter att som barn sett en ung man framföra gospelsånger på trombon plockade lilla Marcy genast upp detta instrument. Som tonåring vann hon ett antal tävlingar med sitt trombonerande. Samtidigt började Marcy att ta sånglektioner. Efter att i snabb takt avverkat tre sånglärare med sin höga, gälla barnröst lades sjungandet åt sidan. Två gospeltrombonerande skivor följde tills Herren hörde bön och Cornerstone Records uppenbarade sig i sin jakt på ett religiöst sjungande barn. Marcys unika röst blev en välsignelse.

Det blev fyra LP med omslag på en tecknad barn-Marcy i pippi-flätor. Men Marcy kände sig inte bekväm med sina framträdanden – en vuxen som sjöng med barnröst – när hon turnerade runt i kyrkorna. Då kom nästa uppenbarelse i form av Miss America 1965, Vonda Van Dyke, en erfaren buktalare, som föreslog Marcy denna utväg. Little Marcy föddes!

En sockersöt buktalardocka med ett uppdrag från Gud… En rad skivor på de populära kristna bolagen Word Records, Zondervan Recordings och deras underetiketter följde. Så småningom kom Marcy Tigner upp i ett fyrtiotal album innan hon på 1980-talet så sakteliga drog sig tillbaka.

Marcy Tigner: Trombone [ LP-omslag ]Idag har dessa märkliga skivor, från 1960- och 1970-talen, blivit alltmer eftersökta och med sin udda mix av daterad charm, religiös mani och amatöristiskt buktaleri börjat finna vägen till en ny generation lyssnare. Det finns något lätt obehagligt i Little Marcys inte så sublima mani, som om denna borderline-docka när som helst kommer att bli psykotisk och slakta oss alla i Guds namn… Emellanåt övervinns man av en kvävande känsla av att bli inlindad i spunnet socker på ett väckelsemöte. Detta är musik som kan förpassa den mest härdade lyssnare i religiös extas.

Be, be för ditt liv!

Av Joachim Tevebring

Sara Nygren

Gör pappa skivor, så är det klart att lilla Sara ska vara med. Det tackar vi för.

Sara Nygren: Det är så skönt att få tala med en häst [ EP-omslag ]Tillsammans med pappa Nils Fredrik Nygren spelade Sara, då sex år, in EP:n Det är så skönt att få tala med en häst 1972. Tillsammans gjorde de senare ett album, där en ny version av låten finns med. Men det är originalet som smäller högst:

När plugget ger en griller och man är trött och sur
det bättre är än piller att träffa på ett djur
Ett stort med snälla ögon
en mule mjuk och go
som nafsar en i tröjan
är festligt må ni tro

Sara sjunger också Jag har en liten ponny och pappa Nils Fredrik framför själv Jag var din lilla Nalle samt En ledsen stadskanin – "två visor med anknytning till aktuell miljövårdsdebatt".

Utgiven på F Produktion i Gagnef. Senare album på Aksent: Om Gud, människor, djur och natur sjunger Nils F Nygren med dottern Sara (LP 152).

Sara Nygren borde vara född 1966. Nils F Nygren avled 2002.

Av Magnus Nilsson