Julskivorna du inte visste fanns i Sveriges Radios uppesittarkväll

Vad hittar man bland lutfisk, cowboys och Hawaiitomtar? Jo, två discjockeyer från Sunkit. Dan före dopparedan hör du Anna-Lena Lodenius, Fredrik af Trampe och julskivorna du inte visste fanns i Sveriges Radio.

Sedan många år är det tradition att Anna-Lena Lodenius och Fredrik af Trampe plockar fram sina digra lager av julskivor och gästar klubben Sunkit. En nyare tradition är att de också pratar om detta ämne – och spelar skivor förstås – i något av radions program kring jul. I år inleds Sveriges Radios uppesittarkväll med temat Julskivorna du inte visste fanns med just Anna-Lena Lodenius och Fredrik af Trampe.

Public service på mycket hög nivå!

Ratta in rätt frekvens mellan 17:00 och 19:00 ikväll, den 23 december 2017. Eller lyssna genom valfri uppkopplad pryl från – tror vi – denna sida: P4 Specialprogram – Julmusiken du inte visste fanns.

Vilka är Anna-Lena Lodenius och Fredrik af Trampe?

Anna-Lena Lodenius är journalist och författare. Hon är aktuell med boken Vi måste förbereda oss på död (Atlas). Fredrik af Trampe är bland annat journalist och researcher, ständigt inaktuell i Kalle Linds podcast Snedtänkt. Han har dessutom gjort en skiva i eget namn, albumet Tysta slag.

Foto: Magnus Nilsson

Sunkits julfest på Södra Teatern den 7 december 2017

Traditionen bjuder att Sunkit firar julen före det att julen själv firar Sunkit. Därför kör vi en extrainsatt klubbkväll på Södra Teatern den 7 december 2017.

Förvänta dig förvånansvärt fint ös serverat av Sunkit All-Stars live på Södra Bars scen. Förbluffas över våra – än så länge hemliga – gästartister. Gäster så spektakulära att du absolut inte vill missa Sunkits julfest 2017.

Dessutom: Gästspel av julskivesamlarna Anna-Lena Lodenius och Fredrik af Trampe. De väljer och vrakar bland de mest udda jullåtarna under kvällens första timme. Så kom i tid!

Har julgröten kokat torrt och jobbets julfest blivit – jobbig? Den bästa lösningen är att ta med nära och kära och förfesta julen på Södra Bar. Torsdagen den 7 december spelar Burt von Bolton och Magnus ”Ny-Magnum” Nilsson skivorna som tomten helst vill glömma. Och en hel del annan högoktanig, sunkadelisk underhållning.

Berätta gärna för dina vänner på Facebook att du kommer.

Räkna med överraskningar. Och att räven raskar över isen.

Tid

Torsdagen den 7 december 2017, klockan 20:00-01:00.

Plats

Södra Bar, Södra Teatern, Mosebacke torg 1-3, Stockholm. Närmaste tunnelbana är Slussen (uppgång Hökens gata).

Övrigt

Fri entré, 18 års åldersgräns.

Sunkits julfest med Sunkit All-Stars den 15 december 2016

Vad vore julen utan en julfest med Sunkit? Och vad vore väl ett 20-årsfirande utan ett storstilat avslut? Den 15 december går Sunkits jubileumsår till botten på Södra Teatern.

Klubben Sunkit är norra Europas främsta vattenhål för udda och bortglömd populärmusik. Och under 2016 fyller vi 20 år. Detta jubileumsår avslutas med en hejdundrande julfest på Södra Teatern. Vi ger plats på scen för Sunkit All-Stars, som bjuder på godbitar ur Sunkits musikskatt – låtarna som glömdes bort, men som blev hits hos oss i en andra andning.

Sunkit All-Stars är:

  • Cecilia Backman, sång
  • Johannes Hallbom, sång och gitarr
  • David Löfqvist, gitarr
  • Jakob Larsson, trummor
  • Emil Stenström, bas
  • Timmy Svensson Roswald, saxofon

Sunkits grundare Burt von Bolton och Magnus ”Ny-Magnum” Nilsson spelar skivor, förstås.

Följ evenemanget på Facebook.

Tid

Torsdagen den 15 december 2016, klockan 20:00-01:00.

Plats

Södra Bar, Södra Teatern, Mosebacke torg 1-3, Stockholm. Närmaste tunnelbana är Slussen (uppgång Hökens gata).

Övrigt

Fri entré, 18 års åldersgräns.

Ögonvittne berättar om Sunkits julfest 2013

Den 9 december 2013 steg Sunkits grundare upp ur sina gravar för att skrämma liv i den gamla klubben. Men de kom inte längre än till källaren på Bröderna Olssons, den ursprungliga brottsplatsen. Här firades en traditionsenlig julfest och bland gästerna fanns Ahrvid Engholm. Här är hans ögonvittnesskildring.

När de allierade landsteg i Normandie 1944 kallades det Den Längsta Dagen. När Sunkits alla gamla fans invaderade Bröderna Olssons i Stockholm framstår det som Den Längsta Kvällen! Det började sju (istället för åtta) och då vi som vanligt slutade vid det lasseberghagska klockslaget ett måste det ha varit den längsta, kanske vildaste, måhända trevligaste Sunkitkvällen, som måndagen 9 december återuppstod.

I baren stod Anna-Lena Lodenius och Fredrik af Trampe och langade skivor. Och för den som inte vet: Sunkit handlar om konstiga skivor, bisarra spår, besynnerlig musik, klichétexter som är så over the top att de parodierar sig själva. Sålunda kan man se tjejerna kanske mer än andra sjunga med, klappa takten och dansa loss till de mest ”kvinnoförnedrande” epistlar som skulle förinta Svenska Akademien, om de blott kände till dem.

Vad har du under blusen Rut
Vad är det där som putar ut?
Det har jag aldrig sett förut!

Eller:

Lita aldrig på tjejer
Det är farliga grejer
När de kör med sitt gullegull
Och de ljuger dig full

Men Sunkit är inte tanklöst kitsch. Man vänder på begreppen så till den grad att att en sorts insikt nås om Livet, Universum och Allting. Tjejerna är oftast de mest entusiastiska i att dansa till de besynnerliga texterna. Liksom som att säga: vi fattar att det egentligen är tvärtom.

I baren stod Anna – kompis till Trampe, vissångare och skådespelerska, som bott i Luleå – som jag fick bra kontakt med, och vi stod och snattrade i över en timme, i den mån man kan mot ljudkulissen. Och plötsligt dök Daniel upp, en sann Sunkit-legend som brukade köra hela vägen från Luleå varje månad för att vara med. Luleåkontakt i Stockholms nyfallna 1 cm snö. Jag räknade till 15+ gamla sunkitkompisar och det var mycket hej och klapp på axeln, men jag skall inte nämna alla.

På en hylla fanns bröd, senap och skinka. Alla vet att jag är svår på skinkan, men denna gång började det ta emot efter ungefär tredje skinkmackan. Gick omkring en halvtimme med den oäten. Förtäringen var bra planerad, och räckte till slutet kl 01 (jag tror jag några minuter i ett tog den sista 5cm-slamsan skinka).

Hade med mig ex av min (medverkan) antologi Vildsint Gryning varav dedicerade ex utgick till Trampe, Anna-Lena och Danne (en annan Dan) som till min överraskning gått och gängat sig! Frun Nina som var med verkade vara hyvens och var mycket upp och skakade på dansgolvet. De hade bröllopsresan till Rumänien och jag nämnde att jag hade vissa kontakter ditåt och då jag under många år brukat besöka det utmärkta programmet på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm.

Tog en massa bilder, men min mobil är rätt dålig då det är rörelse och dåligt ljus, så 2/3 blev nog skräp. (Och jag lär inte lägga upp något på nätet, bl.a. för att bildutpressningsbranschen är överskattad och föga lönsam.)

Efter kl nio började sunkitgrundarna Magnus ”Ny-Magnum” Nilsson och Burt von Bolton ta över allt mer av plattvändandet. Vi fick nu jojos, sidovagnsmotorcyklar, vita handskar, lektyrfotografer och allt annat som är klassikerna. Det är mycket fullt fram till någon gång mellan 11 och 12 och därefter blir det aningen lättnad i materiaanhopningen. Minns att jag till Martin karaktäriserade det hela som ett ”sardinotek” (diskotek för folk packade som sardiner; tack f ö till Martin, Camilla och någon till för bjudöl!).

Sunkit började någon gång i slutet av 90-talet (jag kom med någon gång 2000-01) och är känt för att emulera en kritisk massa värdig ett svart hål. Men det brukar lätta litet före tolv, och då kunde man börja svänga på armarna. Min skjorta (under svenska, gula landslagströjan som är mitt sunkitsignum) blev dyblöt av svett men kul var det! Camilla inbjöd mig till ett par ringdanser och jag hade inte vett (väl svett) att tacka nej.

För ett par år sedan lades de månatliga sunkitkvällarna ned – inte innan vi hunnit badat nakna i Årstaviken! – fast M&B har haft den goda smaken att återuppliva dem ungefär en gång/år. Det kanske blir något nästa jul (jag vet inte) och har ni chansen så var med, för Sunkit är den skojigaste musikklubb som Stockholm någonsin bjudit på. (Anna, som var total nybörjare, sken av glädje och stannade till slutet. Annars är det inte lätt att ta till sig Sunkit, alltid. Iaf inte om man har seriösa pretentioner…)

Det var mycket skakande gående på.

Kvällarna avslutas alltid av hr Berghagens ”Det är slut, det är slut, det är över nu” varvid alla dras i ring till varandra som bensenmolekyler. Innan det är dags att lägga benen på ryggen, lägger vi armarna på ryggen, och gungar med till den sorgliga sången.

Och det känns som om hjärtat spricker. Vi minns hur Östen med rösten fick en kyss av oljeblandad bensin i Eslöv. Vi förundras över att Susanna inte kunnat stänga sitt badrumsfönster när hon duschar. Vi inser att det är kul att gå till RFSU (för det är vårt skyddsombud), att alla hojtar Djingis Khan, att Mårtensson haft en förbaskad tur, att mustascher är osviklig brudmagnet (men denna kväll hade tjejerna försett sig med mustascher), att man kan ragga brudar utan sprit och att Södertälje inte blott drar invandrare från Irak utan även från grannkommuner.

Och för den som inte begrip’ e’re ingen mening med å förklar’, som Sunkits mångomsjungne Ingemar Stenmark förkunnat.

Ps. I själva verket är det den som dricker sprit som chansar. För då vet man inte hur det kan sluta!

Foto: Jan-Erik Nilsson

Sunkit återuppstår för en kväll och firar jul med Kapten Stofil

När du trodde att mardrömmen var över… Den 9 december är det inte bara julhysteri, klubben Sunkit återuppstår för en kväll. Det blir en klassisk julfest.

Snart är det jul och en av julens stadigaste traditioner har varit Sunkits julfest. Nu har det gått ett par år sedan vi lade ned klubben Sunkit i den form världen lärt sig att älska den, och det visar sig vara en ganska lagom period för att bli sugen på att resa sig ur graven och gå på gatorna som en vanlig klubb.

Välkommen alltså – till Sunkits julfest 2013 på Bröderna Olssons i Stockholm. Går av stapeln måndagen den 9 december 2013. Vi öppnar 19 och håller på till 01.

Det blir det vanliga. Kapten Stofils medarbetare Anna-Lena Lodenius och Fredrik af Trampe väljer och vrakar från sin digra samling av sunkadeliska julskivor. Sunkits grundare Burt von Bolton och Magnus ”Ny-Magnum” Nilsson snubblar på skivspelaren och spelar upp nya skivfynd och gamla, goda klassiska Sunkit-hits.

Det är väl i stort sett det.

Kommer Sunkit att fortsätta som klubb?

Vi passar på tillfället att svara på den kanske oundvikliga frågan – betyder det här att Sunkit återuppstått i sin gamla form och att ingenting har hänt? Nej, det gör det inte. Men vi blev sugna på att hitta på något, och det kändes naturligt att göra det tillsammans med Anna-Lena och Trampe och Bröderna Olssons. Det ska bli kul. Men några fler evenemang är inte planerade.

Det ska bli kul att träffa alla.

Tid: Måndag den 9 december 2013, klockan 19:00 – 01:00.

Plats: Bröderna Olssons Garlic & Shots, Folkungagatan 84, Stockholm.

Övrigt: Fri entré, 20 års åldersgräns. Reservation för våra brister.

Sunkits julfest den 20 december 2010

Sunkits julfest är en tradition lika inarbetad som Kalle Anka på julafton. Den 20 december gästades vi av julskivesamlarna Anna-Lena Lodenius och Fredrik af Trampe. Ahrvid Engholm rapporterar.

Gäster vid skivspelarna var Anna-Lena Lodenius och Fredrik af Trampe. Hustomtar och discjockeyer var Burt von Bolton och Magnus 'Ny-Magnum' Nilsson.

[Uppdaterat] Dagen efter julfesten skrev stammisen Ahrvid Engholm följande rapport:

Igår måndag var det Sunkits traditionella julfest. Trots kylan mötte ett så småningom knökfull kultmusikklubb upp, inkl Daniel som kört ända från Luleå; vi kom att snacka en del om roliga dialekter. Var trött pga sömnbrist men kastade mig över skinkan och senapen vid bardisken, som faktiskt inte hann rymma förrän den var upppäten. Trampe och Anna-Lena langade julskivor.

Jag hade med mig låneläsplattan som jag demade för intresserade. Martin bjöd på öhl (flera st under kvällen, faktiskt) och efter ett tag samlades ett gäng i inre rummet.

Bland annat DJ:arna , Magnus och Burt tog över det efter kl 22 , Anna-Lena och Trampe, den senare måste gå efter ett tag då han hade någon uppsats. Pirko och Anna som var nya bekantskapar; den senare tillfälligt hemma från Indien, där hon annars numera bodde. Danne var kul att se (vi snackade en del om sf-film och -TV-serier) och Martin var på plats med värmeisolerande helskägg. Vi snackade en del om sista Kapten Stofil, och hans fantastiska artikel om porrklubbsägaren och missnöjespolitikern Asta Gustafsson. Det var nog en och annan till (t ex Zarah-sångaren Mattias Enn, som var förbi ett tag), samt många av de Vanliga Misstänkta man ser på denna kultmusikklubb.

Även om jag pga trötthet då och då funderade på att gå hem, blev det inte så. Det började komma igång en massa skakande gående på (någon sorts dans) och vid i alla fall några tillfällen skakade jag också en smula på labbarna. Hängde kvar till stängning, kl 01, med den obligatoriska ringdansen till en Lasse Berghagen-melodi.

Nu var jag faktiskt mer än lovligt hängig så hem skulle jag. Men jag vet att Martin, Anna-Lena, Danne och flera (Daniel var nog med) gick på Kvarnen för litet Nachspiel.

En närande och witter och motionsbefrämjande julfest!

Inför julfesten skrev Anna-Lena Lodenius så här om den då stundande julfesten på sin blogg om julskivor:

Så var det snart dags för årets Jul-Sunkit. Spelar liksom förra året med Trampe och datumet är i år som oftast sista måndagen före jul, alltså den 20:e december. Hjärtligt välkomna till Bröderna Olsson alltså, alla som älskar udda, konstiga, lustiga, ovanliga och mer eller mindre njutbara julskivor.

I år utlovas t ex liveversionen av Lotta Engbergs och Sven Wollters uppskattade nyinspelning av Fairytale of New York, Klasse Möllbergs orytmiska julrapp, Loa Falkmans insjungning av Bella Notte från Lady och Lufsen och mycket mer.

Tid 20/12 2010, kl. 20.00-01.00.
Plats Bröderna Olssons, Folkungagatan 84, Stockholm. T-bana: Medborgarplatsen.
Övrigt Ålder 20 år. Fri entré.