Folkparksminnen

Folkparksminnen
Folkparksminnen

Folkparksminnen är en dubbel-cd som tar oss tillbaks till folkparkernas gyllene era, en samling med 40 låtar som lyckas föra samman allt från Zarah Leander till Hep Stars.

Folkparksminnen inleds med en artist som varit parkerna trogen i årtionden. Vad lämpar sig bättre än Festplatsen från 1956 med Owe Thörnqvist.

Harry Brandelius, som var en flitigt turnerande artist i folkparkerna, får här representera med en bukett välkända melodier, i ett potpurri från 1949.

Little Gerhard hör vi här som ”Lille Gerhard” från 1963 med en avstickare från rockkarriären, i Karl Gerhards Jazzgossen.

Som chef för Folkparkernas utländska avdelning gav Seymour Österwall oss storheter som Count Basie, Quincy Jones, Eartha Kitt, Tom Jones, Osmonds och Michael Landon; den yngste av Bröderna Cartwright… Musiken var Seymour Österwalls liv, det märktes inte minst av ett intensivt turnerande i parkerna med eget band under 40- och 50-talen. Pennies from Heaven med vokalt inslag av Walter Larsson får här representera Seymour Österwall och hans orkester.

Snoddas föddes i radioprogrammet Karusellen hos Lennart Hyland 1952. En mer älskad bandylirare har varken förr eller senare sett solen från folkparksestraden. Flottarkärlek med Gösta ”Snoddas” Nordgren är därför en viktig ingrediens i Folkparksminnen.

Delta Rhythm Boys, sångkvartetten från USA, som slog igenom i parkerna 1950 och återkom på sommarturnéer fram till 1961, representeras här med sin stora hit Flickorna i Småland från 1951.

Östen Warnerbring gör här en fin tolkning av Beppe Wolgers kärleksfulla hyllning till Folkets Park. En tidig inspelning från 1947 av En månskenspromenad med Thore Ehrlings Orkester & Sonja Sjöbeck.

Tangenternas mästare Charlie Norman har nött flertalet ostämda folkparkspianon under många decennier. Munkbromadammernas jazzkappell får representera denna mångsidiga speleman.

I övrigt är ytterligare 31 folkkära artister och musiker representerade på samlingen.

Diverse artister
Folkparksminnen
2 x CD, ca 120 min. Albatross 2008.
Pris: 99 kronor (+ porto)

Beställ skivan

Schlagerminnen från 50-talet

Schlagerminnen från 50-talet
Schlagerminnen från 50-talet

Slutsåld Den här skivan är tyvärr helt slutsåld. Men det finns liknande titlar i Sunkits affär.

Under femtiotalet kom det fram en mängd nya artister, som tillsammans med de redan etablerade tävlade om publiken. Många gjorde en kort karriär för att sedan glömmas bort, medan vissa artister blommade ut ordentligt under sextiotalet och har behållit sin popularitet ända till idag.

På den här dubbel-cdn hör vi den första inspelningen med Ann-Louise Hansson, som gjordes när hon bara var 16 år – man hör redan här att det är något stort på gång. Andra artister som var nya och som vi fortfarande kan höra är Anita Lindblom, Lill-Babs, Siw Malmkvist och Towa Carson, med flera. Även många av de manliga artisterna som har haft en lysande karriär finns med: Owe Thörnqvist, Lars Lönndahl, Östen Warnerbring och Jan Malmsjö för att nämna några.

Till de som redan var etablerade på den tiden får vi även räkna artister som Alice Babs, Cacka Israelsson, Nora Brockstedt, Povel Ramel, Lily Berglund, Charlie Norman, Brita Borg och Thory Bernhards.

Under tiden som producenterna, Owe Midner och Douglas Westlund, samlat material till detta samlingsalbum förvånades de över hur påkostade inspelningarna var som gjordes på femtiotalet; med stora orkestrar och fina arrangemang.

Schlagerminnen från 50-talet är en 40 låtar stark nostalgifest med det bästa av svenskt femtiotal. Det är också en av topparna i ”minnen-serien”. Rekommenderas!

Diverse artister
Schlagerminnen från 50-talet
2 x CD, ca 120 min. TMC 2008
Pris: Slutsåld

Låtar på skivan

 1. Siw Malmkvist: Två små fåglar på en gren
 2. Östen Warnerbring: En glad calypso om våren
 3. Towa Carson: Handklaver och kärlek
 4. Cacka Israelsson: Min idol
 5. Lily Berglund: Vita syrener
 6. Owe Thörnqvist: Rumba i Engelska parken
 7. Ann-louise Hanson: Ringen som du gav mig
 8. Lars Lönndahl: Melodie d’amour
 9. Inger Berggren: Kärlek, nål och tråd
 10. Gunnar Wiklund: Jag vet
 11. Anita Lindblom: Vilken underbar kyss
 12. Carli Tornehave: Första gången
 13. Lill-Babs: Läppstift på din krage
 14. Leppe Sundevall: Jag tycker inte om mornarna
 15. Nora Brockstedt: Det som sker det sker
 16. Britt Damberg: Kyss mej, honey honey
 17. Per Lindqvist: När en kvinna är kär
 18. Brita Borg: Det hjälper ingalunda lej
 19. Povel Ramel: Underbart är kort
 20. Alice Babs: Högt uppe på berget
 21. Inger Berggren: Oh la la
 22. Carli Tornehave: Venus
 23. Siw Malmkvist: Ro-ro-ro-ro Robinson
 24. Povel Ramel: Var är tvålen
 25. Anita Lindblom: Amore mio
 26. Per Lindqvist: C’est magnifique
 27. Nora Brockstedt: Tango för två
 28. Arne Lamberth: Gelsomina
 29. Lars Lönndahl: Piccolissima serenata
 30. Lill-Babs: En hemvävd stillsam tös
 31. Owe Thörnqvist: Svartbäckens ros
 32. Towa Carson: Kärlek i April
 33. Cacka Israelsson: En sliten grimma
 34. Lily Berglund: Sunnanvindvalsen
 35. Ulla Bella: Slabang
 36. Alice Babs & Charles Norman: Du får inte gå Ströget fram
 37. Brita Borg: Utsikt från en bro
 38. Östen Warnerbring: En gosse och en flicka
 39. Thory Bernhards: Ann-Caroline
 40. Jan Malmsjö: Snurra min jord

Dansminnen från 60-talet

Dansminnen från 60-talet är en efterlängtad samling med svenska dansband från tiden då de fortfarande kallades dansorkestrar. Musiken som kom innan den du kan höra på Kvart-i-2-dansen.

Dansminnen (Klicka för större bild)Den har saknats länge, utan att vi riktigt förstått det – en samling med dansbandsmusik från tiden innan den epok som speglas på Kvart-i-2-dansen. Här möter vi ”what we in Sweden call dansband” innan de blev dansband och kallades dansorkestrar. Låtarna drar defintivt åt det sunkadeliska hållet, och gillar du incredibly strange music och lite svajiga toner så lär du inte bli besviken.

Extra plus utdelas för att skivans booklet innehåller samtliga omslagsbilder.

För urvalet står Fredrik Hallberg, från skivaffären Rainbow Music i Solna och mångårig samlare av udda och underlig musik, och Owe Midner, från skivbolaget Riverside Records och med en minst sagt djup erfarenhet av den svenska musikbranschen.

Vem Dan i titeln Dans Minnen från 60-talet är, det är dock en gåta 😉

Pressröster om Dansminnen från 60-talet

Dansminnen från 60-talet är en kvalitetssamling som mycket väl kan stå på samma hylla som Absolute Sixties och Ljuva 60-tal. Jag hoppas verkligen att den får efterföljare.”
Nils Hansson, Dagens Nyheter
Läs mer på dn.se

”Utgivningen av Dansminnen från 60-talet är en kulturgärning som gör att den här många gånger bortglömda musiken kan komma nya och gamla lyssnare till del.”
Michael Nystås, Aftonbladet

”Detta är musik som talar till det enkla i hjärtat, musik som kunde få en Sten att gråta och en Björn att dansa. Jag har absolut ingen distans till denna underbara skit. Betyg: 5.”
Göran Holmquist, Helsingborgs Dagblad

”Denna samling är en kultursamling av värdefullt format. En tidsepok som berättar om starten på ett exploderande musikaliskt 60-tal. Betyg: 4”
Lars Gurell, Får Jag Lov

”Samlingsplattan är en välbehövlig påminnelse om hur vildvuxen dansbandsgenren var innan formen stelnade. Den är ett fönster till en försvunnen värld, med bortglömda band som skapades i skärningspunkten mellan den gamla dansbanan, jazzen, rocken och snällpopen som regerade mellan Elvis och Beatles.”
Patrik Dahlblom, Nya Åland

”Det är omöjligt att inte älska Lill-Ingmars på sin tid storsäljande sång om den bortsprungna hunden Molly. Musik blir liksom inte bättre än när 11-åriga Dan Henningsson till stuffande och Farfisa-pipig dansbandspop uttrycker sin oförställda glädje över att den lilla hunden kommit tillbaka: ‘Åh, så lycklig jag är/tänk att äntligen få se min egen Molly’.
Lill-Ingmars är en av 20 medverkande orkestrar på den här lilla cd-samlingen med svenska popband från 60-talet. I dag låter det dansband om musiken, fast liksom mycket smalare och klenare, men då var det ett ännu ej etablerat begrepp.
Jag kan väl inte säga att Valiants, Stockdoves eller Thor-Erics är bra på riktigt (som, låt oss säga Alicia Keyes eller Diana Krall), men nog finns där en naiv och direktverkande kvalitet som ofta saknas i dagens musik.
Lyssna även på: Kvart i två-dansen (En kärleksförklaring till dansbandens guldålder).
Dan Backman, Svenska Dagbladet

Diverse artister
Dansminnen från 60-talet
CD, ca 60 min. TMC 2004.
Pris: 79 kronor (+ porto)

Beställ Dansminnen

Låtar på skivan

 1. Magnus Kvintett: Ska du någonsin bli min Provlyssna
 2. Valiants: För ung Provlyssna
 3. Cool Candys: Silvermåne över bergen
 4. Jan Welanders Showband: Liza Lou Provlyssna
 5. Bröderna Volt: Får jag lämna några blommor
 6. Trio me Bumba: Flickan i regnet
 7. Lill Ingmars: Molly Provlyssna
 8. Ola Hermanssons: Vägen hem
 9. Flamingokvintetten: Lilla Ann
 10. Bosse Lidéns Orkester: Home on the range
 11. Härjes: Minnenas gata
 12. Öijwinds: Det sjunger ibland tallarna
 13. Stockdoves: Sommarminnen
 14. Jan Öjlers: Natten har tusen ögon Provlyssna
 15. Bosse Wickström & Wickers: Äntligen
 16. Thor-Erics: Sju ensamma kvällar
 17. Nore Ingmans: Sentimental journey
 18. Tom Nordbloms: En liten gulnad lapp Provlyssna
 19. Rolf Roberts: Den första gång jag såg dig
 20. Sven-Ingvars med Marianne Nilsson: Då börjar livets vår

Mera Dansminnen från 60-talet

Mera Dansminnen från 60-talet är den efterfrågade uppföljaren till succésamlingen Dansminnen från 60-talet. Även här möter vi svenska dansband från tiden då de fortfarande kallades dansorkestrar.

Mera Dansminnen (Klicka för större bild)Inte oväntat blev samlingen Dansminnen från 60-talet en succé. En seriös samling med de tidigaste dansbanden, från tiden innan man talade om det svenska fenomenet dansband, hade länge saknats… men var efterläntad av en stor publik. Man kan helt klart kalla de bägge samlingarna för en naturlig språngbräda till musiken som presenteras på Kvart-i-2-dansen.

Även på tvåan gäller att extra plus utdelas för att skivans booklet innehåller samtliga omslagsbilder och ovanligt mycket information om banden.

För urvalet står Fredrik Hallberg, från skivaffären Rainbow Music i Solna och mångårig samlare av udda och underlig musik, och Owe Midner, från skivbolaget Riverside Records och med en minst sagt djup erfarenhet av den svenska musikbranschen.

Det känns också härligt att skivbolaget valt att hålla fast vid den lustiga särskrivningen på omslaget, så egentligen heter skivan Mera Dans Minnen från 60-talet.

Diverse artister
Mera Dansminnen från 60-talet
CD, ca 60 min. TMC 2005.
Pris:
79 kronor (+ porto)

Beställ Dansminnen

Låtar på skivan

 1. Trio Me Bumba: Spel-Olles Gånglåt
 2. Magnus Kvintett: Monica Provlyssna
 3. Stieg Ericssons Orkester Vem kysser dig nu
 4. Ji-Coo’s: Camilia
 5. Tobbes & Per-Olow Petrén: Tyvärr Provlyssna
 6. Pelles: Snart så lägger jag av Provlyssna
 7. Flamingokvintetten: När kommer du
 8. Jenevis med Ola Lundström: Susanne eller Marie
 9. Heart Kings: Jag bränner dina brev
 10. Thor-Erics: Minnet av dig
 11. Jan Öjlers: Låt ej vår kärlek gå förlorad
 12. The Rocados: Flickan i dalen
 13. Cool Candys: I en grönmålad båt
 14. Giggis med Sverre Gustafsen: Oh Karin (Oh Carol)
 15. Nore Ingmans Orkester: Gullebarn
 16. Jan Welanders Kvartett: Lysmaskidyll
 17. Jörgens: Monja Provlyssna
 18. Wickers: Blå sammet (Blue Velvet)
 19. Kinell’s Pop Seven: Mavourneen
 20. Tom Nordbloms: På en enslig väg Provlyssna

40 godingar , Dansminnen från 60-talet 1

Skivorna Dansminnen och Mera Dansminnen blev sådana framgångar att fler skivor i serien känns självklara. Här är första volymen av 40 godingar som dubbel-CD till enkelpris.

40 godingar , Dansminnen från 60-talet 1 (omslag)Slutsåld Inte oväntat blev samlingarna Dansminnen från 60-talet och Mera dansminnen från 60-talet succér. Länge har det saknats seriösa samlingar med de tidigaste dansbanden, från tiden innan ordet dansband fanns. På 1960-talet var man orkester, grupp eller band , det var först på 70-talet som ordet dansband dök upp. Egentligen innehåller alltså inte den här dubbel-CD:n några dansband, även om orkestrarna här spelade till dans. Skivan innehåller kända namn som Magnus Kvintett och Trio Mé Bumba, som hade rockstatus på 60-talet. Ola Hermanssons var också stora, liksom Flamingokvintetten, Öijwinds, Thor-Erics, Sven-Ingvars och Streaplers. Kanske tillhör inte Avestabandet Valiants de riksbekanta, men de spelade i alla fall förband till Searchers på deras besök i Sverige.

För urvalet står Fredrik Hallberg, från skivaffären Rainbow Music i Solna och mångårig samlare av udda och underlig musik, och Owe Midner, från skivbolaget Riverside Records och med en minst sagt djup erfarenhet av den svenska musikbranschen.

Denna dubbel-CD har följts upp med 40 godingar , Dansminnen från 60-talet 2 och 40 godingar , Dansminnen från 60-talet 3.

Diverse artister
40 godingar , Dansminnen från 60-talet 1
2 x CD, ca 120 min. Riverside 2006.
Pris: SLUTSÅLD

Låtar på skivan

 1. Varför – Magnus Kvinett
 2. Puss och kram – Trio Me Bumba
 3. Inga tomma ord – Ola Hermanssons
 4. När krokusen blommar i Arjeplog – Pelles
 5. Jämtgubben – Cool Candy
 6. Det hjälper ingalunda lej – Flamingokvinetten
 7. Det var dans bort i vägen – Öijwinds
 8. En liten Amulett – Thor-Erics
 9. Luffarvisa – Sven-Ingvars
 10. En sliten grimma – Streaplers
 11. Jag får inget svar ifrån dej – Ola Lundström
 12. Bei mir bist du schön – Ulrik Lindholm
 13. Bara vi – Tom Nordbloms
 14. Jolly bob från Aberdeen – Sten & Stanley
 15. Monja – Jörgens
 16. Mej Lurar du inte – Stockdoves
 17. Spiskroks-shuffle – Ingmar Nordström
 18. Ta’t lite lugnt – The Telstars
 19. Vill du mé till månen – Jan Welanders
 20. Mavourneen – Kinells Pop Seven
 21. Spel-Olles gånglåt – Trio me Bumba
 22. Monica – Magnus Kvinett
 23. Vem kysser dig nu – Stieg Ericssons
 24. Jag älskar dej ännu – Sven-Ingvars
 25. Inga brudar mer för mej – Arne Kjells
 26. Sån’t händer ibland – Ola Hermanssons
 27. Molly – Flamingokvinetten
 28. Fröken Johansson och jag – Öijwinds
 29. Blott för dig – Ingmar Nordströms
 30. Me dej vid min sida – Kent Hallbergs Orkester
 31. Camilia – Ji-Coo’s
 32. Tyvärr – Tobbes & Per-Olow Petrén
 33. Snart så lägger jag av – Pelles
 34. Låt ej vå kärlek gå förlorad – Jan Öjlers
 35. I en grönmålad båt – Cool Candys
 36. De tusen öars land – Streaplers
 37. Minnet av dig – Thor-Erics
 38. Bonden och kråkan – Bosse Lindéns orkester
 39. Det är så skönt – Sten & Stanley
 40. En bukett med vissna rosor – Tom Nordbloms

40 godingar , Dansminnen från 60-talet 2

Skivorna Dansminnen och Mera Dansminnen blev sådana framgångar att fler skivor i serien känns självklara. Här är andra volymen av 40 godingar som dubbel-CD till enkelpris.

40 godingar , Dansminnen från 60-talet 1 (omslag)Inte oväntat blev samlingarna Dansminnen från 60-talet och Mera dansminnen från 60-talet succér. Länge har det saknats seriösa samlingar med de tidigaste dansbanden, när de kallades dansorkestrar. För urvalet står Fredrik Hallberg, från skivaffären Rainbow Music i Solna och mångårig samlare av udda och underlig musik, och Owe Midner, från skivbolaget Riverside Records och med en minst sagt djup erfarenhet av den svenska musikbranschen.

Detta är uppföljaren till 40 godingar , Dansminnen från 60-talet 1. Det finns också en tredje volym i serien.

Diverse artister
40 godingar , Dansminnen från 60-talet 2
2 x CD, ca 120 min. TMC 2007.
Pris: 99 kronor (+ porto)

Beställ 40 godingar , Dansminnen från 60-talet 2

Låtar på skivan

 1. Te dans me Karlstad-tösera – Sven-Ingvars
 2. I en liten barkbåt – Tom Nordbloms
 3. Blå löften – Arne Färms med Gunilla Postaroff
 4. Är jag dum som tror – Pelles
 5. Dansa en dans med mej – Curt Hagers
 6. Se er för – Tötas
 7. Lancy – Wickers
 8. Jag önskar dig lycka – Jan Öjlers
 9. För bra för att vara sant – Flamingokvintetten
 10. Godnatt Marie – Sten & Stanley
 11. Ann-Sofie – Kent Sandberg
 12. 10000 mil härifrån – Öijwinds
 13. Yankeen – Lill-Ingmars
 14. Margit – Streaplers
 15. Hålligång kära bröder hålligång – Ingmar Nordströms
 16. Ensam jag är – Ken Kåbes
 17. Inga-Lena – Thor-Erics
 18. Jag är en glad boheme – Kinells Pop Seven
 19. Show me the way to go home – Bosse Lidéns Orkester
 20. Vår enda sommar – Bob Stevens
 21. Man ska leva för varandra – Trio Me Bumba
 22. Christina – Magnus Kvintett
 23. Nidälven – Bob Stevens
 24. Alla goda thing är tre – Larrys
 25. Regnets rytm – Sten & Stanley
 26. När jag frågar – Tötas
 27. Det är så skönt att vara två – Jan Öjlers
 28. Här låg rosornas gård – Tobbes
 29. Säg måne säg – Cool Candys
 30. Jag längtar till främmande land – Tonys
 31. Kristina från Vilhelmina – Sven-Ingvars
 32. Nu är goda råd dyra – Wigglers
 33. Långt långt bort – Streaplers
 34. Nattens melodi – Öijwinds
 35. Sänd mig ett minne av vår kärlek – Flamingokvintetten
 36. Varför är dina kinder så våta – Eldorados
 37. Bland blommor och blader – Pelles
 38. Den vackraste visan om kärleken – Mats Elmes
 39. Solen lyser även på en liten stuga – Kay Bond
 40. Vilken underbar värld – Garvis Showband